Zwanger worden doe je met deze 10 effectieve en bewezen tips!

Fotocredit: Foto zwanger worden: Barry Lenard
“Blijf het nou toch niet steeds uitstellen!” bleef mijn moeder maar herhalen. “Je omstandigheden zijn toch nooit perfect voor een kind. Je moet het er maar naar maken wanneer het zover is en dankbaar zijn!” Tja, misschien heeft ze toch wel gelijk. Inmiddels was ik 32. Nog tijd genoeg dacht ik, maar toch begon de klok steeds harder te tikken. We waren inmiddels al vier jaar getrouwd en gebruikten geen anticonceptie. Ik dacht dat het wel genoeg was, maar een zwangerschap bleef uit.

Ik hoorde pijnlijke verhalen van vrienden die pas na jarenlange pogingen en soms zelfs medische ingrepen eindelijk zwanger raakten. Of het verdriet van mijn lieve vorige buurvrouw die pas na haar 35ste begon met ‘proberen’ en wie het nooit is gelukt. Ook zij drukte me op het hart: “Begin NU! Werk er hard aan! Laat het niet aan het lot over.” Ik werd zo veel met deze boodschap om de oren gesmeten dat het bijna een soort waarschuwing leek van het universum.

Mijn man vond ook dat we al lang genoeg hadden afgewacht, dus begonnen we aan Project Baby. Hij was vooral bezorgd dat zijn intense manier van leven en blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën toen hij nog in het leger zat een negatief effect zou hebben op zijn vruchtbaarheid.

Ik begon me als een gek in te lezen in wetenschappelijke artikelen over vruchtbaarheid om onze slagingskans te vergroten. En dat is gelukt! Inmiddels ben ik 24 weken zwanger en hebben we al mogen zien dat het een meisje is 🙂 Update: Ons moppie is geboren op 1 april 2015!

Zwanger worden tip 1: word je bewust van je lichaam en cyclus

1. Hou je cyclus bij

Het merendeel van vrouwen gebruikt tegenwoordig hormonal1e anticonceptie. Hierdoor heb je geen natuurlijke cyclus en eisprong meer. Veel vrouwen herkennen daarom niet wat er met hun lichaam gebeurt wanneer ze stoppen met anticonceptie. Hier weer bewust van worden, is een belangrijke stap om snel zwanger te worden.

Hou met menstruele kalenderapps of -websites bij wanneer en hoe lang je menstrueert. Misschien duurt je natuurlijke cyclus bijvoorbeeld geen 28 dagen, maar korter of langer. Dat heeft weer invloed op wanneer je vruchtbare periode is. Met deze apps kun je ook vaak je temperatuur en andere info zoals over je afscheiding bijhouden.

2. Hou je temperatuur bij

Met de temperatuurmethode meet je elke dag rond dezelfde tijd, nog voor je uit bed stapt, je temperatuur, liefst met een digitale thermometer. Je begint met meten op de eerste dag van je menstruatie. Na je eisprong springt je lichaamstemperatuur ongeveer 0,2 graden omhoog, dus dan weet je wanneer je geovuleerd hebt. Verleden tijd dus. Het is een prima manier om inzicht te krijgen in je cyclus als je dit braaf bijhoudt, maar persoonlijk vond ik dit te tijdrovend en omslachtig. Mijn voorkeur gaat uit naar de afscheidingsmethode, omdat je dan weet wanneer je precies actief aan het ovuleren bent.

3. Volg je afscheiding

Bij een natuurlijke cyclus verandert je afscheiding van textuur. Wanneer je dichterbij je ovulatie komt, dan wordt je afscheiding door de toename van oestrogeen dunner en gladder. Sperma kan hierdoor makkelijker naar het eitje toe zwemmen. Wanneer het eitje loskomt, zorgt de toename van progesteron ervoor dat je afscheiding weer dikker wordt, zodat er geen nieuw sperma bij kan.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van North Carolina hadden vrouwen die hun afscheiding in de gaten hielden 2,3 keer zoveel kans om zwanger te raken.

Het is heel simpel om te doen:
1. Was je handen.
2. Ga met je wijs- of middelvinger in je vagina.
3. Probeer zoveel mogelijk afscheiding op je vinger te krijgen. Lekker roeren!
4. Check de consistentie van je afscheiding tussen je vinger en duim.
5. Inspecteer hoe je afscheiding eruit ziet.

In je vruchtbare periode krijg je meestal meer afscheiding en lijkt het qua consistentie en kleur op rauw eiwit: een beetje wittig doorzichtig en kleverig. Je kunt het zelfs een paar centimeter uit elkaar halen zonder dat het breekt.

Zie bijvoorbeeld dit plaatje: http://assets.babycenter.com/ims/2011/05may/cervical-mucus-egg-white-cm.jpg?width=424&pad=true

Dit is het moment om ervoor te gaan!

4. Gebruik een ovulatietest

Eventueel kun je naast de bovenstaande methoden nog met een ovulatietest bevestigen of je inderdaad vruchtbaar bent. Ovulatietests zijn erg nauwkeurig, maar niet goedkoop. Dus door eerst je afscheiding in de gaten te houden, kun je in ieder geval beter inschatten wanneer je de test kunt inzetten en een hoop geld besparen.

Zwanger worden tip 2: neem sperma beter op met een orgasme

Hoewel een orgasme niet essentieel is, is het wel een leuke manier om eventueel je bevruchtingskans te vergroten. Volgens de populairste theorie ‘zuigt’ j
e lichaam tijdens een orgasme meer sperma op en houdt je lichaam het sperma beter vast na een orgasme, waardoor je dan meer kans hebt om zwanger te worden. Timing is daarbij wel belangrijk. Volgens Britse biologen Robin Baker en Mark Bellis hou je alleen meer sperma vast als je één minuut voor of tot 45 minuten nadat je partner heeft ejaculeert een orgasme hebt. Eerder of langer daarna, wordt er veel minder sperma vastgehouden.

Je hebt vast wel eens de tip gehoord om na de seks nog even met je benen omhoog te blijven liggen om het sperma beter vast te houden, dus als je daar dan toch ligt, kun je er, al dan niet met behulp van je partner, net zo goed even werk van maken 😉

Zwanger worden tip 3: gebruik een gepast glijmiddel

Als je glijmiddel gebruikt, dan kunnen de ingrediënten daarvan het helaas wat moeilijker maken voor de spermacellen om hun bestemming te bereiken. De meesten soorten glijmiddel bevatten ingrediënten die giftig zijn voor spermacellen of je baarmoederhalsslijm verstoren. Het beste glijmiddel is natuurlijk voorspel. Als je ook zonder kunt en je wilt zwanger worden, trek dan extra veel tijd uit voor knuffelen, voorspel, etc.

Maar voor wie dat alleen helaas niet voldoende is, zijn er gelukkig ook speciale spermavriendelijke glijmiddelen op de markt. Een product dat ik kan aanbevelen is Yes Baby, een natuurlijk en volledig biologisch glijmiddel dat de juiste PH-waarde en samenstelling heeft zodat het sperma niet belemmerd of gedood wordt. In ieder pakket zitten ook nog 5 ovulatietests, dus die hoef je niet apart te kopen. De pakketten worden vanuit het Verenigd Koninkrijk verstuurd en komen snel aan. Bij bestellingen boven de 50 euro betaal je geen verzendkosten.

Zwanger worden tip 4: sta open voor je zwangerschap

Dit is misschien een gekke tip, want je leest dit artikel natuurlijk niet voor niks! Toch hebben we soms onbewuste emotionele of geestelijke blokkades die eventueel ook een zwangerschap kunnen belemmeren. Ben je bijvoorbeeld bang dat je eigenlijk geen goede ouder zult worden? Of dat je negatieve patronen van je ouders doorgeeft aan je eigen kinderen? Ben je bang dat je situatie er niet naar is? Je huis te klein is of je niet genoeg geld hebt? Dat je relatie het niet overleeft?

Volgens de bhakti-traditie, het pad dat ik zelf beoefen, hebben we allemaal lessen die we in dit leven moeten leren om onszelf te ontwikkelen. Wanneer een ziel besluit te incarneren, kiest deze de ouders en omstandigheden die nodig zijn om die lessen te leren.

Vergeef jezelf voor je tekortkomingen en accepteer dat je leven nooit perfect zal zijn voor een kind. Werk aan jezelf, mediteer, versterk je intuïtie, praat erover met vrienden, stort je hart anoniem uit op online fora of raadpleeg een bevoegd therapeut.

Het feit dat je heel bewust een kind wilt verwekken, zorgt al voor een liefdevolle sfeer waarin het zieltje van je toekomstige kind zich welkom zal voelen.

Zwanger worden tip 5: kap met cafeïne

Veel mensen zijn, vaak zonder het überhaupt door te hebben, behoorlijk verslaafd aan cafeïne. Een glaasje cola hier, kopje koffie daar, nog een stuk chocolade of een kopje thee… Je zit al snel op 150-250 mg cafeïne per dag. En dan maar hopen dat je geen energydrinks gebruikt, want die bevatten per stuk al vaak meer dan dat.

Helaas hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat cafeïne de kans om zwanger te raken en zwanger te blijven negatief beïnvloedt. Vrouwen die meer dan 200mg cafeïne op een dag binnenkrijgen, hebben meer dan twee keer zoveel kans op een miskraam. Ook duurt het vaak langer voor vrouwen om zwanger te raken wanneer de cafeïne gebruiken. Volgens een onderzoek halveert de kans om zwanger te raken als een vrouw meer dan één kopje koffie per dag drinkt. In een ander onderzoek naar vrouwen die een IVF-behandeling ondergingen, had zelfs een kleine hoeveelheid per dag (50mg) al een negatief effect op het resultaat om zwanger te worden en blijven. Het hoe en wat is nog niet helemaal bekend, maar wetenschappers vermoeden dat cafeïne een negatief effect heeft op de eicelvorming en -rijping.

Bovendien krijgt de baby ook cafeïne binnen via de placenta. Als jij elke dag cafeïne binnenkrijgt, raakt je baby daar al in je buik aan verslaafd. Probeer zelf maar eens cold turkey te stoppen met cafeïne als je het dagelijks gebruikt. Hoofdpijn, misselijkheid, irritatie, gebrek aan energie… cafeïne is een maatschappelijk geaccepteerde maar eigenlijk toch behoorlijk heftige drug. Stop dus al vóór je zwanger probeert te raken.

Er zijn heel wat lekkere cafeïnevrije alternatieven verkrijgbaar, zoals Rooibos of cafeïne/theïnevrije koffie en thee die op natuurlijke wijze zijn gedecafeïneerd. Denk bijvoorbeeld aan Simon Levelt gedecafeïneerd http://www.simonlevelt.nl/thee?is_decaffeinated=57&p=2 en ook Twinings heeft een lekkere Earl Grey.

Zwanger worden tip 6: Drink geen alcohol

Inmiddels weet iedereen wel dat alcohol en zwangerschap niet samengaan. Maar volgens Zweedse onderzoekers vermindert de consumptie van slechts twee glaasjes alcoholische dranken je vruchtbaarheid al met 60%. Beperk je alcoholinname dus ook al voordat je zwanger bent om je kans op zwanger worden te vergroten. En stop zodra je vermoedt dat je zwanger bent natuurlijk helemaal met alcohol, want alcoholgebruik vergroot de kans op een miskraam. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook lekkere gedealcoholiseerde wijnen en alcoholvrije bieren.

Zwanger worden tip 7: Stop met roken en vermijd meeroken

Roken vermindert je vruchtbaarheid. Bij vrouwen vermindert roken de ontvankelijkheid van de baarmoeder voor het eitje, terwijl bij mannen roken de spermaproductie- en kwaliteit vermindert en DNA beschadigt. Daarnaast kunnen er allerlei complicaties optreden als je tijdens je zwangerschap blijft roken, zoals meer kans op een miskraam, vroeggeboorte, longaandoeningen, hartproblemen, laag geboortegewicht of zelfs doodgeboorte.

Soms kan een arts een zwangere vrouw aanraden om alsnog te blijven roken omdat de stress van het stoppen meer risico’s meedraagt dan de andere risico’s. Maar als je bewust zwanger probeert te worden, stop dan allebei voor het welzijn van je kindje (ook meeroken is schadelijk) nog voor je zwanger raakt, zodat je de stress al achter de rug hebt en je je kind een gezond begin kunt meegeven.

Zwanger worden tip 8: Beweeg regelmatig

Volgens een onderzoek van de Universiteit van North Carolina hadden vrouwen die actief waren voor en tijdens hun vruchtbaarheidsbehandeling drie keer zoveel kans om zwanger te worden in vergelijking met vrouwen die niet actief waren. Ze keken niet alleen naar beweging door sporten, maar ook tijdens het huishouden en werk. Zorg dus dat je lekker actief bezig bent om je kans op zwanger worden te vergroten.

Extreem veel of hard sporten kan juist weer teveel van het goede zijn en juist een negatief effect op je hormoonbalans hebben, waardoor je menstruatiecyclus uit balans kan raken en het eitje niet goed kan implanteren. Als je sport, doe het dan op zo’n niveau dat je nog gewoon een gesprek zou kunnen voeren.

Zwanger worden tip 9: Vermijd stress

Misschien heb je wel eens het advies gekregen om je niet teveel met zwanger worden bezig te houden. “Ontspan je en zet het uit je hoofd, dan gebeurt het vanzelf!” Stress kan inderdaad een negatief effect op je vruchtbaarheid hebben, dus vermijd stress en ontspan je! Zorg voor fysiek, mentaal en emotioneel welzijn. Bij aanhoudende stress maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan, wat je menstruatiecyclus verstoort en je vruchtbaarheid vermindert.

Sport, geniet, schrijf je problemen van je af, mediteer, wandel, lees een goed boek of kijk een goede film — doe wat je leuk en ontspannend vind.

Zwanger worden tip 10: Streef naar een gezond gewicht

Zowel over- als ondergewicht verkleint je kans op zwanger worden.

Onderzoekers keken naar de BMI van 2112 zwangere vrouwen. De vrouwen die voor hun zwangerschap een BMI van 25-39 hadden (overwicht), bleken er twee keer zo lang over te hebben gedaan om zwanger te worden. Maar een BMI van minder dan 19 bleek ook niet gezond te zijn. Dan duurde het maar liefst vier keer langer. Zorg dus voor een gezond gewicht. Sport, eet gezond en hou je BMI tussen de 18,5 en 24,9 om je kans op zwanger worden te vergroten.

Bonustip: leer hoe je onvruchtbaarheid omkeert en natuurlijk zwanger wordt in 60 dagen tijd

Met de bovenstaande tips kom je al een heel eind. Voor ons was het genoeg! Maar wil je je kansen vergroten of ervaar je problemen? Boris Bergman ontwikkelde een natuurlijke methoden waarmee hij duizenden mensen heeft geholpen hun onvruchtbaarheid te overwinnen. Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke manier helpen om het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd. Heeft de methode geen resultaat, dan krijg je gewoon je geld terug. Lekker simpel 🙂

Klik direct op de link voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

Vlug Bevrucht Risicovrij Uitproberen

Write A Comment