Wrok bouwt zich op wanneer we niet onszelf zijn tegenover de mensen om ons heen. Wrok wordt veroorzaakt door onze ware gedachten niet te uiten. Het zijn de kleine dingetjes die zich opstapelen maar die we steeds weer inslikken, waardoor zelfs de kleinste gebeurtenis tot een explosieve reactie leidt. Probeer daarom de onderstaande gewoonten in je leven toe te passen om jezelf te bevrijden van wrok:

Zeg wat je voelt, in het moment

Voor veel mensen is het bijzonder moeilijk om de waarheid te spreken. Het is een behoorlijke opgave om mensen te vertellen dat we geïrriteerd door ze zijn geraakt, zeker als het mensen zijn van wie we houden en die we bewonderen. De reden waarom het zo moeilijk is, is dat we bang zijn voor afwijzing, bang om hun goedkeuring te verliezen, en uiteindelijk hun liefde te verliezen.

Maar wanneer we niet vertellen wat er aan de hand is, dan wordt die tijdelijke irritatie diep in ons opgeslagen en zo stapelen de onderdrukte irritaties zich in ons op.

Deze emoties worden energetische barrière die ons ervan weerhoudt om de liefde in ons vrij te laten vloeien. Want elke keer dat we deze persoon zien, worden we onbewust herinnerd aan die momenten die ons stoorden, waardoor onze aandacht is afgeleid, in plaats van deze persoon volledig in het heden omarmen zoals hij of zij is. In plaats van te genieten van elk nieuw moment met deze persoon, focussen we ons in ons achterhoofd op alles wat er mis is.
De spontaanheid van de relatie is dan weg.

Als we doen alsof we lief en aardig zijn, dan worden onze interacties een toneelspel zonder ware liefde. Wanneer je besluit om de angst voor afwijzing direct in de ogen te kijken en te zeggen wat je werkelijk voelt, dan gebeurt er iets wonderbaarlijks.

Je transparantie werkt bevrijdend en stelt je instaat om de opgekropte veroordelingen en emoties los te laten, en dus ook je wrok los te laten. Je kunt dan opnieuw terugkeren naar de waardering en de onschuld die de relatie eens had. Daarom groeien zoveel stellen na verloop van tijd uit elkaar: uit angst om elkaar te verliezen, onderdrukken en verstoppen ze wat ze werkelijk voelen.

Het resultaat? Twee mensen die fysiek dicht bij elkaar leven, maar innerlijk ver van elkaar verwijderd zijn.

Ontwikkel een liefdevolle relatie met jezelf

De behoefte om goedkeuring te ontvangen van onze geliefden, de behoefte om hun mening over ons te beheersen en manipuleren, vloeit voort uit onze eigen behoeften voor aanvaarding en liefde. Pas wanneer we het vermogen om onszelf te aanvaarden hebben verloren, beginnen we ons zorgen te maken over wat andere mensen vinden, en beginnen we dus onszelf te verstoppen en anders voor te doen om ‘goed genoeg’ te worden.

Om dit te veranderen moeten we naar binnen gaan en naar onszelf beginnen te kijken. Er zijn veel verschillende manieren om naar binnen te gaan. Sommige mensen gebruiken meditatie, andere focussen simpelweg op aanwezig zijn met zichzelf…

Het belangrijkste is dat je naar jezelf begint te luisteren, en minder aandacht geeft aan hoe de buitenwereld zegt dat je moet zijn, dat je begint te luisteren naar de stem van je eigen hart. Hierdoor wordt het makkelijker voor je zijn om de waarheid te spreken en de behoefte aan externe goedkeuring los te laten.

Voel je emoties

Om de opgehoopte lading wrok los te laten, moet je jezelf toestaan om te voelen. Jonge kinderen voelen juist om deze reden geen wrok: ze voelen alles zonder te ‘filteren’ wat ze wel of niet moeten uiten. Hierdoor zijn ze in staat om alles met frisse ogen te bekijken: elk moment is nieuw, vol mogelijkheden en spanning.

Naarmate we ouder worden beginnen we te leren om bepaalde emoties als verkeerd te labelen, en daardoor beginnen we deze emoties in ons op te slaan en nemen we ze onbewust overal mee naar toe, waar ook gaan.

Laat jezelf voelen. Laat jezelf boos worden, gun jezelf de vrijheid om je bedroefd te voelen. Wanneer je dat doet, dan zul je merken dat de wrok en bitterheid omtrent een gebeurtenis uit het verleden beginnen op te klaren, en zul je de magie en onschuldige verwondering uit je kindertijd kunnen herwinnen.

Geef

Wrok wordt soms veroorzaakt door een gevoel van innerlijk gebrek, bijvoorbeeld omdat we niet goed of respectvol behandeld zijn of op een of andere manier gekwetst zijn. Wanneer je je zo voelt, geef dan. Door te geven haal je de aandacht weg van je eigen drama van ontevredenheid en focus je onmiddellijk op overvloed; op wat je wel hebt, in plaats van wat er mis is of ontbreekt. Dit is een extreem krachtige manier om je focus te veranderen, van gebrek naar waardering.

Wrok is vaak een trucje om ons ervan te weerhouden om van de schoonheid van het huidige moment te genieten. Laat het je niet beheersen; het leven is te kostbaar – te vol met leuke dingen en kansen – om in het verleden vast te blijven zitten. Gebruik deze simpele stappen om jezelf te trainen om de prilheid van het hier en nu te ervaren, en je zult zelf ook ervaren hoe het is om zonder wrok te leven.

Foto door Doede Boomsma.

Write A Comment