Heb je ooit wel eens het gevoel gehad dat je alles al had wat je hartje begeerde, maar er toch iets ontbrak? Toen ik in de 20 was, had mijn externe succes eigenlijk al genoeg moeten zijn, maar toch was ik niet gelukkig.

De materiële bezittingen die ik had verzameld, mijn sociale status en succesvolle carrière, alles leek te fragiel, te leeg. Er moest toch meer zijn?

Ik dorstte naar meer, maar dat ‘meer’ was iets ongrijpbaars. Vrijheid. Liefde. Het leken gewoon woorden van een hippiebijeenkomst en ik wist niet wat ik moest doen om ze te ervaren.

De definitie van vrijheid is voor veel mensen heel simpel: kunnen doen wat je wil. Maar ware vrijheid is veel meer dan dat. Want in deze definitie wordt geen rekening gehouden met een belangrijk feit: de persoon die ons het meest beheerst en veroordeelt, dat zijn we zelf.

Ware vrijheid is niet iets wat ons gegeven kan worden of door iemand kan worden afgenomen (iets wat iedere Braveheart-fan wel weet). Alleen jij hebt de kracht jezelf ware vrijheid te geven.

Vrijheid is zelfaanvaarding. Het is jezelf toestaan om gewoon te zijn, de wanhopige behoefte voor externe goedkeuring door anderen loslaten. Want wat heb je hier aan? Door deze behoefte beperken we onszelf alleen maar en nemen we vaak zelfs een oncomfortabel sociaal masker aan om ‘erbij te horen’.

Externe goedkeuring zal nooit genoeg zijn zolang we er naar blijven verlangen, en dat komt door een simpele waarheid: we keuren onszelf niet goed. Dus proberen we anderen het voor ons te laten doen.

Maar het werkt niet. Want hoe kun je een intern gat vullen met externe erkenning? Hoe kan andermans lof je eigen zelfbekritisering overstemmen? Zelfliefde vervangen door externe goedkeuring is alsof je de televisie harder zet om het gehuil van een baby te overstemmen – het is niet meer dan een afleiding en helpt de wortel van de situatie niet.

Als je je hiervan bewust wordt, ervaar je een fundamentele verschuiving in je bewustzijn: de verschuiving van slachtofferschap naar verantwoordelijkheid nemen. Want dat is waar ware verantwoordelijkheid nu eenmaal om draait: controle nemen over het enige waarover ik controle heb, de keuze die ik maak in dit moment.

Waar focus je je nu op? Je kunt je focussen op wat andere mensen van je denken of je kunt u focussen op het omarmen en aanvaarden van jezelf. Je kunt je focussen op wat jij denkt dat verkeerd is of je kunt je focussen op dankbaarheid. Daar in ligt onze kracht als menselijke wezens, en in werkelijkheid de enige kracht die we eigenlijk hebben: de kracht van keuze.

Wanneer je je hiervan bewust wordt, zul je beseffen hoe belangrijk de keuze zijn die in elk moment maakt, want datgene waar je voor kiest op de focussen, is datgene wat groeit.

Ware vrijheid is vrijheid van slachtofferschap. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor wie je bent, jezelf aanvaarden voor wie je bent en je eigen innerlijke stem vertrouwen. Wanneer je ware vrijheid vindt, kan niemand dat van je afpakken.

Foto boven: Mark Sebastian.

Write A Comment