Reizen in India: omgaan met bedelaars

Door India reizen is confronterendVoor veel mensen die voor het eerst op vakantie naar India reizen, is de cultuurschok erg groot. Vooral de armoede is iets waar veel mensen op vakantie in India moeilijk mee om kunnen gaan. En dat geldt niet alleen voor rijke westerlingen, maar ik ken zelfs mensen uit arme omgevingen uit Zuid-Amerika die toch geschokt waren door de toestanden daar.

Je eerste reactie is natuurlijk schuldgevoel, want wij hebben het materieel goed en zij niet. Je zult al snel de neiging krijgen om je schuldgevoel af te kopen door veel geld weg te geven. ‘Ik kan het toch wel missen.’ En dat weten ze daar natuurlijk maar al te goed, met als gevolg dat je hordes bedelaars op je af zult krijgen.

En om je aandacht te trekken wordt van alles uit de kast gehaald: krukken (terwijl ze na vijf minuten weer lopen), zielige baby’s (die vervolgens weer gewoon aan een andere vrouw worden gegeven), enz.

Maar natuurlijk zijn er ook écht schrijnende gevallen. Hoe je daar mee omgaat, is uiteindelijk aan jou.

Een oplossing die ik zelf volg, is om alleen eten te geven en geen geld. Geld doneer ik liever aan erkende instellingen, zoals Food for Life Vrindavan. Je kunt altijd wat op zak hebben. Vooral kinderen zijn hier heel blij mee, zeker als het ook nog zoet is. Helemaal ideaal is het als je prasadam (gewijd voedsel) koopt bij een tempel en dat geeft.

Maar of je nu geld of eten geeft, doe het pas aan het einde. Dus niet meteen zodra je van de riksha afstapt al geld geven. Dan word je overvallen door hordes bedelaars die meer van je willen. Doe het pas op het einde, zodat je snel weer weg kunt gaan (hard, maar soms echt nodig omdat het anders gevaarlijk kan worden).

Vakantie India: omgaan met riksha’s en taxi’s

RikshaDan komen we bij de riksha’s, waar je vaak in India zult reizen. Maar dit advies geldt ook voor andere vervoersvormen, zoals taxi’s. Overleg altijd een prijs voor je de reis begint. Je kunt vantevoren vragen bij het hotel wat een goede prijs is. Het is logisch dat ze wat meer voor jou willen dan voor een plaatselijke Indiër, maar laat je niet afzetten!

Zeg de plaatsnaam en een passend bedrag. ‘Die-en-die tempel, 10 rupees.’ De kans is groot dat ze je aanbod weigeren. Loop gewoon weg en ga naar de volgende riksha. De kans is groot dat de volgende je wel voor die prijs wil brengen, en vaak zal de eerste al snel achter je aankomen en je toch nog willen brengen.

Zorg dat je cash hebt! Ze gaan echt niet wisselen. Vouw het geld op, stop het in zijn hand en loop direct weg. Zo voorkom je moeilijkheden achteraf.

Bij grote plaatsen zoals de luchthaven van Delhi heb je ook prepaid taxi’s. Dan word je tenminste niet (teveel) afgezet en het geeft ook een veiliger gevoel, want de chauffeurs zijn bij het bedrijf bekend en hebben waarschijnlijk een redelijke reputatie. Je weet tenslotte nooit bij wie je instapt en ik ken ‘viavia’ veel verhalen over mensen die zijn beroofd of soms erger door hun taxichauffer. Het prettigste is nog wanneer een chauffeur van je hotel of ashram je staat op te wachten wanneer je aankomt. Veel hotels en ashrams bieden deze service om hun gasten extra bescherming te bieden.

Door India reizen: omgaan met geld

Hou je geld niet in een standaard portemonnee (achterzak), schoudertas of heuptas. Daar hebben dieven veel ervaring mee en voor je het weet, ben je alles kwijt. Koop liever zo’n tasje met een touwtje voor om je nek en hou alles onder je kleren. Vrouwen kunnen dat tasje ook nog eens in de bh stoppen.

Briefgeld waar een scheurtje in zit, wordt vaak geweigerd. Zorg er dus voor dat je geen wisselgeld krijgt dat er niet goed uitziet. Vaak zullen ze hun ‘restgeld’ bij jou willen dumpen, omdat een gewone Indiër het nooit zou accepteren.

Vakantie India: eten en drinken zonder ziek te worden

1. Koop nooit eten op straat! Ga het liefst naar een restaurant waar veel westerse mensen komen of dat wordt gerund door westerse mensen. Govinda’s restaurants, de restaurants van de Hare Krishna-gemeenschap, zijn altijd goed.
2. Ook als je geen vegetariër bent, kun je het beste vlees, vis, kip en ei vermijden. De kans héél groot dat het vlees besmet is met van alles en nog wat.
3. Eet niet teveel. Als je te veel eet, zul je in India al snel diarrhee krijgen. Eet ook alleen wanneer je honger hebt.
4. Eet geen salades of fruit in restaurants. Die zijn meestal met gewoon water gewassen, en van zelfs een paar druppeltjes kun je al doodziek worden. Eet alleen gekookt, stomend heet eten. Je kunt wel gewoon fruit kopen, maar was het met fleswater. (Poets ook je tanden met fleswater.)
5. Vermijd om dezelfde reden ijsblokjes in je drinken. Dat wordt meestal met kraanwater gemaakt.
6. Drink alleen water uit verzegelde flessen. Flessen worden vaak ‘gerecycled’ in India. Een leeg flesje wordt gewoon met kraanwater gevuld, gekoeld en voor de volle mep verkocht. Lekker winstgevend, maar je wordt er doodziek van.

Vakantie India: hoe kom je weer van diarrhee af?

Heb je toch diarrhee opgelopen, rust dan goed uit. Vaak kun je er op een natuurlijke manier vanaf komen. Er zijn verschillende middeltjes die je kunt gebruiken: haldi (kurkuma) wordt veel gebruikt. Neem een paar keer per dag een eetlepel, opgelost in warm water.
Een ander middel is Sat Isabgol, psylliumvezels. Neem een eetlepel vol met wat yoghurt, twee keer per dag. Het neemt overtollig water op en zorgt ervoor dat je niet ‘leegloopt’. Je kunt het ook gebruiken bij constipatie, maar neem het dan juist met water.

Blijft je diarrhee aanhouden, wees dan niet koppig en neem een gewone antibioticakuur. Neem extra vitamines en een probioticum.

Neem

Vakantie India: omgaan met muggen

Neem vantevoren een mugwerend middel met deet mee. Soms kun je geen goede middelen vinden tijdens je vakantie in India. Wil je muggen op een natuurlijke manier weren, begin dan al drie weken voor je reis met een neem-kuur. Je kunt thee maken van de gedroogde bladeren of tabletten kopen. De meeste mensen doen het laatste vanwege de bittere smaak. Neem is erg goor, maar muggen vinden het ook goor, dus ze zullen je bloed met rust laten.

Door India reizen: tips voor vrouwen

Door India reizen met plaatselijke, bedekkende kleding is een goede optieDoor India reizen met plaatselijke, bedekkende kleding is een goede optie. Vermijd blote schouders, benen en enkels. Probeer de plaatselijke klederdracht eens uit. Een salwar kameez is erg makkelijk, luchtig en bedekt de belangrijkste delen. Een sari is wat ingewikkelder en zal in het begin misschien voor ongemak zorgen. Wil je graag een sari, probeer dan hier in het westen al uit te proberen hoe het voelt. Op Youtube zijn veel filmpjes te vinden. Je moet er uitzien alsof je weet waar je mee bezig bent. Sommige Indiërs kunnen zelfs beledigd of geïrriteerd raken door een westerlinge die haar sari slordig (en dus respectloos) draagt.

Maar doe je het goed, dan zul je merken dat je vaak anders behandeld wordt als je tijdens je India vakantie ook Indiase kleding draagt. Mannen vallen je minder lastig, verkopers en riksha-walla’s geven redelijkere prijzen.

Oh ja, en als je zo’n leuke goedkope rok koopt met een randje onderaan: draag ze niet buiten! Dat zijn onderrokken voor onder je sari. In je onderrok lopen, is in India hetzelfde als in je onderbroek lopen!

Reis nooit, maar dan ook nooit alleen! In India reizen kun je het beste met een mannelijk reisgenoot en raak elkaar niet kwijt. Ik kende een meisje dat haar reisgenoot twee minuten uit het oog was verloren en vervolgens midden op de markt door vijf mannen werd verkracht. Natuurlijk zijn er ook genoeg meisjes die wel alleen reizen en daar ook veel plezier aan hebben beleefd. Het is uiteindelijk een persoonlijke keuze en er zijn veel factoren die meewegen. Zo schijnt het in het zuiden veiliger te zijn (zelf geen ervaring mee).

Als je wel alleen reist, besef dan wel dat je constant aangestaard kunt worden, mannen je zullen willen aanspreken en soms zelfs stalken. Of dat je in ongemakkelijke situaties terecht kunt komen als je bijvoorbeeld in je uppie tussen een groep mannen terechtkomt. Een grote bek kan hier goed bij helpen. Bij mij werkt negeren en absoluut oogcontact vermijden nog het beste. Veel Indiase mannen denken helaas dat alle westerse vrouwen seks willen omdat de film- en reclameindustrie vrouwen nogal seksueel weergeeft, dus ze zullen een onschuldige beweging of blik sneller als een uitnodiging opvatten. Blijft iemand aandringen, vouw je handen respectvol, zeg “Hare Krishna, Hare Rama” en breek het contact.

Nogmaals, het is uiteindelijk je eigen keuze en er zijn genoeg vrouwen die een leuke tijd hebben gehad door alleen te reizen. Maar toch, mijn persoonlijk mening blijft dat alleen reizen teveel risico’s met zich meebrengt, zeker als je weinig reiservaring in het algemeen hebt. Ik zou mijn dochter in ieder geval nooit alleen laten reizen en doe het zelf ook niet.

Door India reizen: tips voor mannen

Qua kleding is bijna alles wel ok. Een korte broek en t-shirt zijn prima.

Wel voelen veel mannen zich in het begin ongemakkelijk omdat het in India gebruikelijk is onder mannen om elkaar veel aan te raken. Bij het praten staan mensen wat dichter op elkaar en mensen raken elkaar veel aan op de schouders, etc.

Jongens houden handjes vast en knuffelen met elkaar zoals hier alleen meisjes dat doen. Het wordt daar als normaal beschouwd en niet als een teken van homoseksualiteit, want dat is daar officieel zelfs verboden.

Vakantie India: meer tips

Zeg mensen niet dat het je eerste India vakantie is. Zeg gewoon dat je al in Delhi bent geweest als je in Bombay bent of andersom. Als ze denken dat je veel ervaring hebt met India reizen, zullen ze je minder snel oplichten.

Vermijd leer. In veel tempels mag je niet binnen als je leer draagt. Denk bijvoorbeeld aan schoenen, sandalen, riemen, portemonees of leren tassen.

Heb je zelf meer vakantie India-tips? Deel het met ons en laat dan een reactie achter voor anderen die naar India willen reizen!

Foto salwar-winkel: http://www.flickr.com/photos/liz_at_blackrose/
Foto neemboom: http://www.flickr.com/photos/neychurluvr/
Foto riksha: http://www.flickr.com/photos/marcohk/1387548530/

Write A Comment