Superfoods zijn voedingsmiddelen die bomvol vitaminen, mineralen en antioxidanten zitten en waar vaak ook (al dan niet wetenschappelijk ondersteunde) geneeskrachtige werkingen aan worden toegekend.

De definitie van wat nu precies superfood is, is niet altijd even duidelijk en voor interpretatie vatbaar, maar meestal zijn het exotische producten die enthousiast worden aangeprezen door een krachtige marketingmotor – en daar betaal je ook voor. Het maakt de superfoods er niet minder gezond of lekker op, maar zeker in deze tijden kan of wil niet iedereen die prijs betalen.

Gelukkig zijn er ook veel alledaagse superfoods die supergezond én superbetaalbaar zijn.

1. Boerenkool

Fotocredit superfood boerenkool: ex.Libris
De nederige boerenkool die Nederlanders graag in de stamppot gooien (en andere Europeanen liever aan de konijnen voeren) zit tjokvol vitamine K, A en C. Daarnaast bevat het ook aanzienlijke hoeveelheden ijzer en calcium, die je lichaam makkelijk kan opnemen omdat boerenkool geen kiezelzuur bevat.

Verder hebben vezels in boerenkool cholesterolverlagende eigenschappen en is boerenkool een echte powerhouse van antixodanten en vermindert volgens onderzoek het risico op blaas-, borst-, darm-, baarmoeder- en prostaatkanker.

In de biowinkel of op de markt is boerenkool tijdens het hoogseizoen ontzettend goedkoop en het is ook nog eens eenvoudig zelf te kweken!

2. Pruimen

Fotocredit superfoods pruimen: arsheffields
Niet te pruimen? Toch wel! Pruimen worden meestal geassocieerd met omaatjes die niet kunnen poepen, maar daar houdt het niet bij op! De vezels in pruimen houden inderdaad niet alleen je darmen schoon, maar stabiliseren ook je bloedsuikerspiegel door de opname van glucose te vertragen na een maaltijd. Je voelt je langer voldaan, waardoor pruimen kunnen bijdragen aan een gezonde afvalstrategie.

Pruimen bevatten bovendien ontzettend veel krachtige antioxidanten, meer zelfs dan de befaamde bosbessen. Ter vergelijking: gedroogde pruimen hebben een ORAC-waarde van 5770, bosbessen 2400 en een sinaasappel 750.

3. Brandnetel

Fotocredit superfoods brandnetel: Mark Robinson
Brandnetels kennen veel mensen alleen als de gemene ‘prikkeplant’ die het graag gemunt heeft op tere kinderhuidjes. Maar eenmaal geplukt en gedroogd of gekookt is daar niks meer van te merken en kun je juist genieten van alle gezondheidsvoordelen die brandnetel te bieden heeft.

Ook brandnetel zit boordenvol chlorofyl, antioxidanten, makkelijk opneembaar calcium en ijzer, en veel vitamine A en K. Daarnaast bevatten ze ook zwavel, wat bijdraagt aan een zuivere huid en sterk haar en sterke nagels. Brandnetels worden dan ook van oudsher al gebruikt bij bloedarmoede, acne en om het bloed te zuiveren. Ook draagt het bij aan een goede stofwisseling, wat kan helpen om af te vallen.

Pluk het zelf langs de weg (met handschoenen) en verwerk het net als spinazie in je favoriete gerecht, geniet van een lekker kopje gedroogde brandnetelthee (ook bij de supermarkt verkrijgbaar. Je kunt gedroogde brandnetel ook vermalen tot poeder en zo als volwaardige vervanger van dure supplementen als chlorella en spirulina gebruiken!

4. Edelgist

Edelgist is gedroogde inactieve gist en heeft een heerlijke hartige smaak die een beetje op kaas lijkt. Een enkele eetlepel edelgistvlokken bevat al 2,6 gram hoogwaardige eiwitten en maar liefst 107% van de ADH vitamine B1, evenals aanzienlijke hoeveelheden vitamine B2, B3, B6 en foliumzuur. Je krijgt er sterke nagels en mooi haar van en het heeft een positieve invloed op je zenuwstelsel. Omdat het zo’n vitaminebom is, wordt het vooral aanbevolen voor mensen die snel moeten aansterken. Katten en honden vinden de smaak trouwens heerlijk als je het aan hun brokken toevoegt! Vlooien en muggen schijnen bloed van een organisme dat edelgist eet minder lekker te vinden, dus ook dat is een leuk voordeel!

5. Chocolade

Fotocredit superfoods chocolade: El Patojo
Gewone pure chocolade zit boordevol antioxidanten en heeft een ORAC-waarde van maar liefst 13.120! Daarnaast bevat chocolade ook een flinke hoeveelheid stressverlagend magnesium en verschillende feel good-stofjes als tryptofaan, anandamide, phenylethylamine en theobromine. Chocolade geeft je meer energie, vermindert stress en verbetert je stemming. Lees hier meer over chocolade. Goed voor lichaam en geest, maar vooral je smaakpapillen!

Write A Comment