In dit artikel leer je meer controle over de situatie te krijgen en je slechte adem op een natuurlijke manier te bestrijden. Met deze praktische tips pak je slechte adem bij de wortel van het probleem aan en zul je weer heerlijk fris ruiken.

Slechte adem-tip 1: tanden poetsen en flossen

Waarschijnlijk doe je dit al en je zult dit ook al vaker hebben gelezen, maar het helpt is echt essentieel. Door te poetsen en flossen verwijder je de bacteriën en voedselresten waar bacteriën die slechte adem veroorzaken van leven. En die bacteriën zijn de hoofdschuldigen omdat zij vluchtige zwavelverbindingen uitscheiden die je adem zo slecht laten ruiken.

Poets elke ochtend en avond 2-3 minuten en gebruik het liefst een elektrische tandenborstel om ook bij alle moeilijk bereikbare plekjes te komen.

Flossen is ook erg belangrijk, want juist tussen je tanden blijven miniscule voedselresten plakken waar die bacteriën dol op zijn en zich als gekken gaan vermenigvuldigen. Je tanden poetsen zonder te flossen is alsof je een douche neemt maar je oksels nooit wast. En dan ga je dus stinken.

Slechte adem-tip 2: reinig je tong

Sommige mensen zullen wel gemerkt hebben dat zelfs je nog zo efficiënt hebt zitten poetsen, je adem vlak na de poetsbeurt nog steeds slecht ruikt. Dat komt omdat er ook bacteriën op je tong zitten.

Schraap je tong met een speciale tongschraper. Volgens Ayurveda, de oude Indiase geneeswijze, kun je het beste een zilveren of koperen tongschraper gebruiken omdat dit en langduriger bacteriëndodend effect heeft.

Als je er nog geen hebt, kun je natuurlijk ook een begin maken door je tong te poetsen, maar dit is vaak niet sterk genoeg.
Ruik voor de gein maar eens als je voor het eerst een tongschraper gebruikt.

Slechte adem-tip 3: drink voldoende water

Een droge mond is een ideale broedplaats voor bacteriën. Je speeksel houdt je mond vochtig. Door water te drinken bevochtig je je mond en spoel je de voedselresten waar bacteriën op leven weg.

Slechte adem-tip 4: vermijd commercieel mondwater

Dit gaat misschien tegen je ervaring in, want na je mond te hebben gespoeld met mondwater, zal je vast een lekker fris gevoel hebben en merkbaar minder slechte adem hebben. Maar het probleem is dat mondwater vaak alcohol bevat. Alcohol doodt de bacteriën in je mond wel, en daarom werkt het ook, maar het effect is tijdelijk omdat de alcohol tegelijkertijd je mond uitdroogt, iets wat bij de vorige tip al werd uitgelegd.

Een beter alternatief is 3% waterstofperoxide (verkrijgbaar bij de drogist of apotheek). Het kost misschien een euro voor een flesje en is niet alleen goedkoper dan gewoon mondwater, maar ook nog eens veel efficiënter en met een langdurig effect. Vermeng vlak voor je spoelt met eenzelfde hoeveelheid water (50/50, zodat je 1,5% krijgt) om het de verdunnen. Doe dit na het poetsen, flossen en tongschrapen. Let erop dat je niets inslikt en spoel goed na met water!

Ook kun je zelf mondwater maken van kruidnagelolie. Doe een paar druppels kruidnagelolie in een kopje met wat water en spoel hier je mond goed mee. Ook hier is het weer van belang dat je het niet inslikt en goed naspoelt!

Slechte adem-tip 5: spoel na met water na eten of drinken

Door je mond te spoelen nadat je gegeten of gedronken hebt, verwijder je niet alleen een groot deel van alle restjes waar bacteriën van leven, maar ook kleurstoffen die vlekken kunnen veroorzaken op je tanden.

Slechte adem-tip 6: kauw op suikervrije kauwgum

Door te kauwen stimuleer je je speeksel. Maar gebruik geen kauwgum met suiker, want dat vinden de bacteriën in je mond ook erg lekker.

Slechte adem-tip 7: gebruik antibacteriële kruiden

Er zijn veel kruiden die je helpen om de bacteriën in je mond te doden zonder de ‘goede bacteriën’ te beïnvloeden.

Verse peterselie is heel goed en wordt niet voor niets in restaurants geserveerd bij of na een maaltijd. Het ontgift je mond en vanwege de grote hoeveelheid cholorofyll maakt het je adem ook lekker fris en zoet. En door te kauwen stimuleer je ook weer de speekselaanmaak waardoor je bacteriën die slechte adem voorzaken voorkomt.

In Ayurveda wordt vooral kruidnagel aangeraden bij slechte adem. Je kunt gewoon op een paar stukjes kruidnagel zuigen. Het geeft een lekker fris gevoel.

Heb je zelf nog tips tegen slechte adem? Deel ze hieronder met ons!

Foto door: Diglica.

Write A Comment