Hoe kun je bestaande rimpels verminderen en nieuwe rimpelvorming voorkomen? Met deze 10 tips leer je rimpelvorming op een natuurlijke manier te voorkomen en verminderen.

Fotocredit rimpels: .craig

Rimpels 1: Bescherm jezelf tegen de zon

Rimpels worden voor 90% veroorzaakt door UV-straling. Kijk maar naar het verschil tussen je huid onder je arm en de huid boven. De huid onder je arm is veel zachter, gewoon omdat het minder in contact komt met de zon. Draag een hoed of pet of gebruik altijd zonnebrandcrème, ook wanneer de zon niet schijnt! UVA-straling is de belangrijkste boosdoener bij rimpels en dat gaat vrolijk door de wolken heen.

Kies voor een product waar zink- en/of titaniumdioxide in zit. Crèmes met chemische zonnefilters moet je om de twee uur opnieuw insmeren, maar zink- en titaniumdioxide zijn veel stabieler en blijven langer zitten. Je kunt bijvoorbeeld minerale make-up op basis van zinkoxide en/of titaniumdioxide gebruiken.

Zelf gebruik ik Andalou Beauty Balm Oil Control SPF 30 of Andalou Color Sensitive Rose SPF. De eerste heeft een neutrale witte kleur (maar laat geen witte waas achter!) en is ideaal voor een acne-gevoelige huid en onder make-up. De Rose versie heeft een subtiel kleurtje. Hoewel het camouflerende effect nihil is en dit product geen foundation vervangt, geeft deze wel net even iets extra;s en krijg ik vaak complimentjes dat ik er goed uitzie wanneer ik deze draag. En hij ruikt ook heerlijk naar roosjes! Volgens de Environmental Workgroup zijn dit enkele van de meest stabiele, natuurlijke en veilige zonnebrandcrèmes voor je gezicht. Ik bestel het bij iHerb.com. Bezorgkosten naar Europa zijn momenteel $4 en met couponcode NIJ698 krijg je $5 korting! Tip: over bestellingen met een waarde van omgerekend minder dan 22 euro hoef je zowel voor Nederland als België geen douanekosten te betalen, dus overschrijd dit bedrag niet!

NB: Je huid beschermen tegen zonnestralen is de belangrijkste tip tegen rimpels en hier kun je niet jong genoeg mee beginnen!

Rimpels 2: Een natuurlijke botoxbehandeling

Waar zitten je rimpels? Precies ja, op de plekken waar je je gezichtsspieren het meeste gebruikt. Pak een spiegel en let goed op hoe je je gezicht beweegt terwijl je praat. Moet je echt zo diep fronsen of je wenkbrauwen ophalen om je emoties weer te geven? Je hoeft natuurlijk niet expressieloos door het leven te gaan, maar je kunt wel proberen je gezichtsuitdrukkingen te beheersen wanneer het niet echt nodig is.

Een ideaal middel daarvoor is Leukofix, een goedkope doorzichtige huidtape die je gewoon bij de drogist of apotheek kunt halen. Als je thuis bent of voor je gaat slapen, kun je de tape over je probleemgebieden plakken, bijvoorbeeld op je voorhoofd of tussen je wenkbrauwen (tegen fronsen). Het effect is tijdelijk maar wel heel erg effectief en goedkoop!

Rimpels 3: Slaap op je rug

Goed en lekker diep slapen is heerlijk en natuurlijk goed voor je huid, maar als je op je zij of buik ligt, is je gezicht tegen het kussen aangedrukt em dat kan weer tot rimpels leiden, zowel op je gezicht als tussen je borsten. Het kan in het begin moeilijk zijn om op je rug te slapen, maar het went al snel. De oude Egyptenaren sliepen vaak op hun rug om dromen te stimuleren, dus dat is ook mooi meegenomen!

Rimpels 4: Eet je rimpels weg

Wanneer UV stralen je huid binnendringen, creëren ze vrije radicalen, die schade aanrichten aan gezonde cellen, en op termijn dus rimpels veroorzaken. Antixodidanten helpen je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Veel antirimpelcrèmes bevatten daarom antioxidanten. Maar je kunt hun krachtige werking ook van binnenuit inzetten. Eet veel groente en fruit, drink veel groene thee en/of rooibos en eet regelmatig superfoods zoals pure chocolade.

Rimpels 5: Gebruik gezonde vetten

Omega 3-vetzuren zijn gezonde vette met talloze gezondheidsvoordelen. Ze zitten voornamelijk in lijnzaadolie, chiazaad, walnoten en algen, en dankzij de algen ook in vis, want vissen eten algen. Als overtuigd vegetariër slik ik zelf omega 3-algenolie. Zelfs voor niet-vegetariërs is het een overweging, want algenolie is vrij van kwik en andere verontreinigingen. Gezonde vetten zoals omega 3-vetzuren dragen bij aan een gezonde en gehydrateerde huid waarbij rimpels minder diep lijken.

Rimpels 6: Raak je huid zo min mogelijk aan

Door je huid zo min mogelijk aan te raken voorkom je niet alleen de verspreiding van bacterieën en dus puistjes, maar beschadig je ook je huidcellen niet. Om diezelfde reden kun je beter ook geen agressieve scrub met bijvoorbeeld gemalen abrikozenpitten gebruiken, want hoe meer huidbeschadiging, hoe meer rimpels.

Rimpels 7: Exfolieer je huid

Een harde scrub beschadigt je huid dus. Gebruik liever een mild exfoliërend gezichtsmasker of een milde scrub zoals rietsuiker. Fruitmaskers en rietsuiker bevatten AHA-fruitzuren, die oude, dode huidcellen verwijderen en de aanmaak van nieuwe, jong-uitziende cellen stimuleren. Ook stimuleren ze de aanmaak van collageen, met als gevolg minder rimpels.

Rimpels 8: Droog je huid niet uit

Was je huid niet met agressieve gezichtscleansers. Dit ontdoet je huid van zijn natuurlijke olieën, waardoor je huid gevoeliger wordt en makkelijker beschadigd raakt. Als je huid goed bevochtigd is, zullen bestaande rimpels en fijne lijntjes ook minder opvallen.

Gebruik milde gezichtsreinigers zoals olijfolie om je make-up te verwijderen.

Rimpels 9: Gebruik een goede rimpelcreme

Een goede rimpelcrème bevochtigt je huid en bevat ingrediënten zoals antioxidanten en co-enzym Q10. Een goedkope maar goede rimpelcreme is die van de Aldi. Let wel: de enige wetenschappelijk bewezen antirimpelcrème is Retin-A of vitamine A-zuur, maar die is alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

Rimpels 10: Wees gelukkig.

Volgens een onderzoek naar vrouwelijke identieke tweelingen, zien vrouwen die gescheiden zijn er ouder uit dan hun getrouwde of geweduwde tweelingzussen, en zien ook vrouwen die aan de anti-depressieva zitten er ouder uit en hebben meer rimpels dan hun tweelingzussen. Volgens de onderzoekers kan een gelukkige relatie en een optimistische, relaxte kijk op het leven je gezicht jong houden. Download voor meer geluk in je leven gratis Het geluksboekje.

Write A Comment