Welke voeding is eigenlijk ongezond eten, terwijl iedereen juist denkt dat het heel gezond is? In dit artikel lees je alles over gezonde voeding die helemaal niet zo gezond is.

Meergranen en donker brood
Meergranenbrood is gezond en hoe donkerder het brood, hoe beter, toch? Helaas gaat dat vaak niet op. Veel brood wordt donkerder gekleurd met kleurstoffen als cacao om in te spelen op de verwachtingen van de consument, maar vaak bestaat het alsnog voor het grootste deel uit geraffineerd meel. Leer verpakkingen lezen. Staat tarwemeel (zonder ‘volkoren’ ervoor) ergens voorop de ingrediëntenlijst, dan betekent het dat wit tarwemeel het belangrijkste ingrediënt is en het dus juist ongezond eten is. Kies liever brood dat voor 100% uit volkoren granen bestaat.

Mueslirepen
Mueslirepen lijken de ideale gezonde snack als tussendoortje of voor onderweg. Maar veel mueslirepen zitten boordenvol geraffineerde suiker, aderslibbend vet en calorieën. Koop bij de natuurwinkel liever een reep die gezoet is met honing of guava. Nog beter is gewoon wat studentenhaver of volkoren crackers.

Voeding waar ‘vetvrij’ op staat
Dat er geen vet in zit betekent nog niet dat er geen calorieën in zitten. Het kan alsnog ongezond eten zijn. Vaak zitten deze producten alsnog boordevol toegevoegde suiker.

Sportdrankjes
Sportdrankjes bevatten vaak naast vitaminen ook elektrolyten zoals sodium om je tekorten weer aan te vullen na een intensieve sportsessie. Maar vaak zitten ze ook weer boordevol witte, geraffineerde suiker. Wil je snel weer energie na een sportsessie, eet dan een lepeltje honing. Honing helpt je insulineniveaus weer op peil te brengen en heeft een langduriger effect dan witte suiker. Om je dorst te lessen kun je gewoon water drinken.

Ontbijtgranen
Veel ontbijtgranen, zeker die voor kinderen, bestaan voor het meerendeel uit suiker en geraffineerde granen die ook nog eens zo verwerkt zijn dat de arme kinderlichaampjes er weinig aan hebben. Beter is gewone muesli of cruesli van volkoren haver, al bevat die vaak alsnog erg veel suiker. De cruesli van de Euroshopper bevat trouwens rietsuiker (wat in ieder geval beter is dan witte suiker) en is ook nog eens erg goedkoop!

Margarine
Veel gewone margarine die je bij de supermarkt koop bevat transvetten: bewerkte, geharde olieën die rijk zijn aan slecht LDL-cholosterol en waarvan verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ze bijdragen aan hart- en vaatziekten en zelfs borstkanker. Gebruik liever gewone boter of koop bij de natuurwinkel margarine van ongeharde vetten.

Soja
Overal wordt soja aangeprezen als gezond (vooral in reclames voor sojaproducten natuurlijk), maar wist je dat er steeds meer wetenschappelijk onderzoek is dat het tegendeel bewijst?

Zo bevat soja bijvoorbeeld enorme hoeveelheden fyto-oestrogenen (die vrouwelijke hormonen nabootsen) en fytaten (die ijzer en zink aan je voeding onttrekken). Lees hier meer. Eet liever andere bonen en peulvruchten zoals kikkererwten, linzen of mungbonen.

Write A Comment