1.Ga elke dag op een vast tijdstip naar bed. Je lichaam houdt van regelmaat. Slaap is een ingewikkeld proces, waar allerlei stoffen in je hersenen bij betrokken zijn, zoals melatonine. Door elke dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan, reguleer je dat proces, waardoor je lichaam op het juiste moment de juiste stoffen aanmaakt.

2.Kap met cafeïne. Cafeïne stimuleert hersenen en zenuwstelsel. Je vermoeidheid wordt ermee afgevochten, maar het probleem is dat je het lichamelijk en geestelijk verslavend is en je in een enorme vicieuze cirkel terechtkomt. Cafeïne heeft namelijk een halftijd van 6-8 uur. Dus als je ’s ochtends om 7.00 uur een kopje thee drinkt met 30 mg cafeïne (in thee ook wel theïne genoemd), dan heb je tegen 13.00 nog zeker 15 mg cafeïne in je systeem, tegen 18.00 nog 7 mg en tegen 22.00 nog zeker 3.5 mg. En dat is al genoeg om je melatonineproductie enorm te verstoren, waardoor je lichter slaapt. En vervolgens ’s ochtends moe bent, en dus weer naar de koffie of thee grijpt… Drink liever kruidenkoffie/thee of theïne-vrije thee.

3.Geen tv of pc voor het slapengaan. Het kunstmatige licht van je laptop, pc of tv verstoort de melatonine-aanmaak en houdt je hersenen actief, met als gevolg dat het langer duurt voor je in slaap valt en je lichter slaapt. Lees liever een inspirerend boek in bed om echt te ontspannen.

4.Verminder invloeden van buitenaf. Zelfs een klein beetje straatlicht door het raam kan al genoeg zijn om je melatonine-productie te onderdrukken. Gebruik dikke gordijnen om het buitenlicht buiten te houden of slaap met een comfortabel oogmasker. Oordopjes zijn een uitkomst voor snurkende partners, krolse katten of vroege vogels. Het is misschien even wennen, maar het kan enorm helpen.

5.Hou je hoofd koel en je voeten warm. Hou je slaapkamer lekker koel. Een fris hoofd en een ietwat lagere lichaamstemperatuur in een warm bedje geven een heerlijk doezelig gevoel. Koude voeten staan er juist om bekend dat ze je (en soms ook je partner, brr!) wakker houden. Een lekker paar sokken kan een hoop schelen.

Write A Comment