De Universiteit van Rochester heeft eens een onderzoek gedaan waarbij 370 mensen plaatjes van de natuur en door de mens gemaakte of industriële scenes te zien kregen. De proefpersonen werden ook in een omgeving met of zonder planten geplaatst.

De omgevingen met planten en met plaatjes van de natuur en landschappen zorgden ervoor dat mensen guller waren met hun geld, zich liefdevoller gedroegen en zich verbondener voelden met zichzelf en de maatschappij.

Volgens de onderzoekers maakt het ook niet uit of het weer nu meezit of niet. Het is altijd goed om zoveel mogelijk natuur om ons heen te hebben – of het nu echte natuur is of zelfs gewoon plaatjes.

Om echt gezond te zijn, moeten we onszelf op een holistische manier bekijken. Dat betekent dat we niet alleens ons fysieke zelf moeten voeden en verzorgen, maar ook onze emotionele en spirituele zelf.

Onze algehele balans en gezondheid is afhankelijk van of we wel begrijpen hoe verbonden we zijn met alles – met ons ware zelf, onze omgeving en gemeenschap.

Toen ik in New York woonde, waarschuwde een spiritueel mentor van me om uit te kijken voor alle industriële en door de mens gemaakte lawaai en omgevingen. Hij vertelde dat natuurlijke geluiden en omgevingen weldadig zijn voor lichaam, geest en ziel, terwijl industrieel lawaai en door de mens gemaakte omgevingen disharmonie veroorzaken.

Dat is me altijd bij gebleven. Het is moeilijker om in stedelijke omgevingen (zeker in New York City) voldoende tijd in de natuur door te brengen, dus je moet er echt moeite voor doen.

Laten we ons ‘welzijnsdieet’ balanceren en voeden door de volgende tips in ons dagelijks leven toe te passen:

– Zorg voor veel planten in je omgeving – zowel thuis als op het werk;

– Ga (voor zover mogelijk) elke dag even kort wandelen in een part, in het bos, of nabij water, en probeer je gewoon alleen op de omgeving om je heen te focussen. Denk aan niets dan het huidige moment en je omgeving;

– Zoek mooie plaatjes van de natuur voor op je computer en kijk er zo’n 2-3 keer per dag naar;

– Hang mooie foto’s van de natuur op op plekken waar je ze vaak zult zien;

– En de bonustip: ‘consumeer’ wat minder rock of pop-achtige muziek, en luister wat vaker naar natuurgeluiden, klassieke muziek en bhajans of kirtans. – Als je een iPhone of iTouch gebruikt, download dan eens een van de apps met natuurgeluiden, en sla plaatjes van de natuur op zodat je die af en toe kunt bewonderen.

Deze geluiden en plaatjes brengen ons sympathische zenuwstelsel (vecht of vlucht) van een (over)gestimuleerde toestand naar een ‘parasympathische’toestand, die beter is voor onze algehele gezondheid en welzijn.

Heb je zelf ook tips? Deel ze met ons!

Adam Helfer

Adam ‘Omkara’ Helfer is een reiki-master, gediplomeerde gezondheids- en lifestylecounselor, bevoegd massagetherapeur, beoefent al 20 jaar bhakti yoga als geïnitieerde brahmana, is een spiritueel adviseur, visionair, sportfanaat en veteraan van de ‘hardcore punk scene’ – allemaal in een.

Adam is de oprichter van Omkara World en heeft onlangs de DVD Intelligent Fitness uitgebracht.

Foto plant: Randy.

Write A Comment