Foto: MudflapDCMindfulness is niets meer of minder dan gewoon met heel je wezen aandacht besteden. Een typische mindfulness oefening bestaat er uit dat je volledig je aandacht op je ademhaling focust terwijl hij in en uit je lichaam vloeit. Door te focussen op elke ademhaling kun je observeren hoe je gedachten in je geest ontstaan en langzaamaan te leren om ze niet meer te volgen of je ertegen te verzetten. Dat zorgt voor een diepe geruststelling dat je gedachten en emoties hebt, maar ze niet bent. Al je gedachten en emoties, zowel de positieve als negatieve, van tijdelijke aard zijn. Ze komen en gaan. Waar het om draait is welke keuzes je maakt wanneer die gedachten of emoties zich aandienen.

Mindfulness is observeren zonder bekritiseren. Mindfulness is je niet langer laten meeslepen door zowel geluk als verdriet, die elkaar afwisselen als de zomer- en winterseizoenen (Bhagavad Gita, 2.14). Mindfulness is dankbaar zijn voor elk moment en elke ervaring en les die dat meebrengt, wat er ook gebeurt.

Tijdens de feestdagen kan het er soms erg druk aan toegaan met bijvoorbeeld shoppen, koken, borrels of familiebezoekjes. Wat een fijne, ontspannen tijd met vrienden en familie hoort te zijn, verwordt dan al snel tot een enorme bron van stress! Met deze 10 mindfulness tips en oefeningen voeg je eenvoudig meer mindfulness toe aan de feestdagen zodat je er optimaal van kunt genieten en spiritueel scherp blijft.

1. Eet mindful

Breng wanneer je eet heel bewust je aandacht naar je smaaksensatie en probeer (tussen de gesprekken door) je aandacht alleen op het kauwen en de smaak te richten. Eet langzaam, kauw goed en verken de verschillende smaken van elk gerecht. Wist je dat bijvoorbeeld een stuk chocolade meer dan 300 verschillende smaken kan bevatten? Hoeveel verschillende smaken proef je in één blokje? Proef bitter, zoet, vanille, fruitig, of zelfs het verschil tussen de eerste en de laatste hap.

Wees daarnaast ook mindful van de geschiedenis van het voedsel dat je tot je neemt: van gezuiverde water tot de boeren en supermarktmedewerkers die hun best hebben gedaan om dit product bij jou te krijgen. Door hierop te mediteren zul je vanzelf een voorkeur ontwikkelen voor voedsel dat met zo min mogelijk leed is geproduceerd: kindslaafvrije chocolade, vers onbewerkt voedsel, vegetarische gerechten, enzovoorts. Wees dankbaar voor het eten dat je lichaam voedt en je geest blij maakt.

2. Respecteer je lichaam

Voel de sensaties van je lichaam en hoe het reageert op je omgeving en verschillende stimuli. Stop met eten wanneer je lichaam protesteert, drink niet zoveel dat je morgen als wraak van je lichaam een kater krijgt. Waar raak je gestrest van? Wat speelt er in je geest af? Scan bewust je lichaam af en voel waar er spanning zit. Welke gedachten veroorzaken dit? Haal een paar keer diep adem en probeer te ontspannen, zodat je die spanning niet onnodig vasthoudt.

3. Laat je aanwezigheid je echte cadeau zijn

Vergeet dure cadeaus en het commerciële aspect van de feestdagen. Wanneer je in het moment leeft en aanwezig bent met je dierbaren, dan ben je een geschenk voor je omgeving. Wees aanwezig en luister echt naar wat je geliefden je te vertellen hebben. Neem de tijd om rustig met eventuele kinderen te spelen, wees een luisterend oor voor Tante Betje, en toon echt interesse in hun beleveniswereld, hoe ver die ook van de jouwe afstaat. Deze cadeaus zullen hen altijd bijblijven en gaan nooit kapot.

4. Doe de afwas

Na de maaltijd zul je waarschijnlijk een enorme stapel afwas hebben. Zie niet tegen deze berg op, maar omarm hem als een kans om meer mindfulness te beoefenen. Als je ergens te gast bent, kun je ook aanbieden om de afwas te doen. Dat zal de druk op de gastheer of -vrouw waarschijnlijk enorm verlichten en is voor jou een prachtige kans om na een lange dag weer in contact te komen met je zintuigen. Hoor het geluid van het water wanneer de kraan opendraait. Voel de sensatie van het water op je handen. Snuif de geur van het afwasmiddel op of voeg misschien wat etherische olie toe aan het water. Voel de stoom op je gezicht en geniet van de kleurrijke glinstering van het licht in de belletjes van het schuim. Probeer bij elk kopje, kommetje, pot of pollepel stil te staan wat de geschiedenis ervan is: hoe is het gemaakt en wie hebben het allemaal gebruikt vandaag en door de jaren heen. Voel de structuur van elk object. Wanneer je alles weer afspoelt, voel het koele water dan over je handen stromen en bedenk wat een wonder het is dat er dankzij alle techniek en zuiveringsprocessen zulk schoon water uit onze kraan komt.

5. Leer van een dier om aanwezig te zijn

In Dier en nu schrijft Ekhart Tolle: “De aanwezigheid van een dier kan je uit je geest halen en in het huidige moment brengen, want dat is waar dieren altijd leven – overgegeven aan het leven. Wanneer je een hond aait of een kat hoort spinnen, dan valt het denken even weg en ontstaat er een gevoel van ruimte in je, een opening naar Zijn.”

Breng wat tijd door met een huisdier, of anders bijvoorbeeld een dier van een kinderboerderij. Laat je meevoeren in het nu door de aanwezigheid van het dier: voel zijn vacht wanneer je hem aait, het ritme van zijn ademhaling, zijn warmte. Laat je gedachten komen en gaan zonder ze te onderdrukken of te volgen. Erken ze gewoon en breng je aandacht weer terug naar je aanwezigheid met het dier, want dat is waar je in dit moment bent.

6. Ga wandelen en adem frisse lucht in

Wandelen is een heerlijke en gezonde manier om wat van die overvloed aan calorieën te verbranden én een prachtige kans om mindfulness te beoefenen. Haal diep adem en snuif de frisse lucht in. Regent het of schijnt de zon? Luister naar de druppels water op je paraplu, het gefluit van de vogels en de geluiden van je omgeving, of je nu in de stad of in de natuur bent. Voel de wind, regen of zon op je huid. Zet elke stap heel bewust en voel hoe deze je sterker in het moment grondt. Geef je over aan kinderlijke genoegens zoals in plassen stampen of op krakende blaadjes trappen en glimlach.

7. Geniet van de stilte

Tussen alle drukte door is het heerlijk om even een stil plekje voor jezelf op te zoeken. Zet de tv, computer, tablet of telefoon even helemaal uit en ga in een ontspannende houding zitten of liggen. Adem in en uit en geniet van dit moment. Het hoeft niet lang te duren, 5 minuten is al heel verkwikkend voor je geest.

Geniet ook van de stilte in je gesprekken. Vaak leggen we onszelf veel druk op om te praten en iets indrukwekkends of nuttigs te zeggen in een gesprek, terwijl de andere partij misschien wel veel meer heeft aan een écht luisterend oor. Wees stil en luister zonder te oordelen of advies te geven. Geef ook de ander de ruimte om stil te zijn en daardoor beter inzicht te krijgen in zijn of haar eigen emoties of gedachten. Soms hoef je in een goed gesprek geen woord te zeggen, alleen maar liefdevol aanwezig zijn, waardoor de ander het zelf kan ontdekken.

8. Wees dankbaar voor alles

Begin je dag door vijf dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent in je leven en eindig je dag door vijf dingen te bedenken waarvoor je specifiek met deze feestdagen dankbaar voor bent. Je kunt deze oefening gewoon in gedachten doen, maar het helpt enorm als je het in een speciaal dankbaarheidsboekje bijhoudt, zodat je daar inspiratie uit kunt opdoen wanneer het misschien even wat minder gaat. Door bewust na te denken over de goede dingen in je leven, zal je geest zich minder verzetten tegen de onaangename dingen en het huidige moment zoals het is beter kunnen accepteren.

9. Vier alsof het je laatste kerst of oudejaarsavond is

Iedereen gaat dood. Dat is pijnlijk, moeilijk en verwarrend, maar toch is het onze enige zekerheid in dit leven. Hoe gezond we ook zijn, hoe goed we ook leven, er kan altijd iets gebeuren waardoor wijzelf of dierbaren het leven verlaten. Koester daarom elk moment alsof het je laatste moment is. Dit zal je helpen om meer aanwezig te zijn, wat je relaties ten goede komt. Wees dankbaar voor je aanwezigheid in dit leven en de aanwezigheid van je geliefden in je leven. Uit die dankbaarheid ook. Zeg dat je het gezellig hebt, dat je van ze houdt, dat je hen waardeert.

10. Glimlach

Glimlach zoveel mogelijk, bij alles wat je doet. Het hoeft geen neppe grijns te zijn, maar gewoon een ontspannen halve glimlach. Glimlach en haal diep adem. Door simpelweg te glimlachen, stuur je een boodschap naar je hersenen dat je eigenlijk wel gelukkig bent, zelfs al voelt dat eigenlijk niet zo. Je hersenen pompen vervolgens een extra dosis endorfinen rond, waardoor je je ook daadwerkelijk gelukkiger voelt. Deze wisselwerking wordt de facial feedback hypothesis genoemd. Glimlachen maakt zowel jou als je omgeving gelukkiger. Dit gelukkige gevoel helpt je weer om het huidige moment te accepteren zoals het is en met meer mindfulness in het nu te leven.

Een fijne en bewuste kerst en jaarwisseling toegewenst!

Write A Comment