In mijn review van de MiaMily draagzakon je al lezen dat mijn dochter het helaas niet fijn vindt om in de kinderwagen te liggen of zitten. Sorry oma en opa, die zo lief waren hem cadeau te doen! Soms voelde wandelen met de kinderwagen net als wandelen met een tikkende tijdbom die ieder moment af kon gaan in luid en aanhoudend geween. 

Gebruik van een draagdoek en draagzak maakte mijn leven wat aangenamer, maar toen werd het kouder… 

Na lang wikken en wegen besloot ik mezelf én Nila een draagjas te gunnen. Ze zijn niet goedkoop maar echt absoluut de moeite waard. Hieronder mijn ervaring met de Mamalila trenchcoat in het bijzonder.

Uiterlijk

Hoe praktisch en fijn draagjassen ook kunnen zijn, mooi zijn ze helaas niet altijd. Zoals de caissière van de Starbucks eens bewonderend zei: “Normaal zijn draagjassen van die… Eeehhh… Hobbezakken. Deze is écht mooi!” 

  Je steelt er echt absoluut de show mee Verwonderde en vertederde blikken van mensen die nog nooit een draagjas hebben gezien en complimentjes van mededraagmama’s die deze jas nog niet kenden.

Het is zelfs een jas die ook als gewone jas kunt dragen. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld je kind in de draagjas naar het kinderdagverblijf brengt en daarna weer door moet gaan naar je werk. Tussenstuk eruit en je ziet er gewoon representatief uit. 

De enige andere draagjas die ik mooi vind is de Mamaponcho van Junah. Maar volgens reviews is die best zwaar en kun je dan moeilijk je armen omhoog doen om bijvoorbeeld even iets uit het bovenste schap te pakken. Dat leek me erg onhandig. En natuurlijk is die dikke wollen poncho beperkt te gebruiken qua weersomstandigheden. Aangezien de poncho net zo duur is als de trenchcoat en je deze beperkter kunt dragen, koos ik toch voor de trenchcoat. 

Aan en uit doen

Het fijne van een draagjas is dat je geen gedoe hebt met jasjes. Ook hoef ik me nu nooit zorgen te maken om of Nila het wel warm genoeg heeft: heb ik het te warm of koud, dan zij ook. En in principe kun je de draagjas aan en uit doen terwijl je baby slaapt. Erg handig als je onderweg bent en niet wil zweten in de trein of op je bestemming. Helaas heb ik daar weinig ervaring mee want met of zonder draagjas, Nila is een gevoelige slaper en wordt gewoon wakker zodra we ergens binnenkomen. Met buikdragen is het aan en uitdoen lekker simpel en makkelijk, maar rugdragen bleek toch een iets grotere uitdaging. Volgens de gebruiksaanwijzing van de draagjas doe je eerst de baby op je rug en trek je de draagjas eerst over het hoofd van je baby en doe je hem daarna zelf aan. Dat lukt me niet. Het gat van de trenchcoat is gewoon te klein om dat zonder tranen gedaan te krijgen. En volgens mij heeft Nila geen absurd groot hoofd. Aanvankelijk liet ik het bovenste knoopje open, trok hem volgens de gebruiksaanwijzing aan en probeerde vervolgens mijn armen zo lenig mogelijk te strekken om de knoop dicht te doen en haar mutsje op te friemelen. Want die blijft natuurlijk niet zitten tijdens het aandoen. Na wat googelen kwam ik op een forum de tip tegen om de jas eerst over haar hoofd te doen en dán pas jas & baby op je rug te doen. Ook dat is even oefenen maar zo gaat het veel beter. 

Knoop en klik systeem

De jas bestaat eigenlijk uit twee jassen: de bovenste trenchcoat laag en daarbinnen in een sweater. Die sweater kun je verwijderen en zit vast met klikknoopjes. Als het eenmaal zit, zit het goed, maar even switchen tussen buik en rug is wel een redelijk gedoe. Maar dat nadeel weegt voor mij niet op tegen het grote voordeel dat je deze jas het hele jaar door kunt dragen. Met een temperatuur van 3 graden boven nul was de draagjas nog prima warm. Als het echt koud wordt, kan ik haar extra laagjes aandoen of haar fleece berenpakje. 
Vergelijking met de MaM

Een vriendin had me haar oude MaM-jas gegeven dus dat was leuk om even goed te kunnen vergelijken. De MaM-jas is alleen voor de winter bedoeld, en is wat dikker dus blijft waarschijnlijk ook tot veel lagere temperaturen comfortabel. Wat ik een beetje mis bij de Mamalila Trenchcoat is dat hij van onderen niet gesloten is. De beentjes zijn dus wel bedekt, maar niet lekker in de jas ingepakt. Ook het systeem van de MaM-jas is wat praktischer met de ritsen: je kunt veel makkelijker switchen tussen voor of achter dragen. Helaas was de jas mij veel te groot, dus ik heb er een andere moeder blij mee kunnen maken 🙂

  

Ik kreeg de trench coat in huis toen Nila al zes maanden was. Mijn enige spijt is dat ik hem niet eerder had gekocht. Hij is mooi en praktisch. Zeker als je nog meer kinderen wilt, zul je hier veel profijt van hebben, want je kunt hem ook nog eens als zwangerschapsjas gebruiken. En zo niet, dan is er een gretige markt voor tweedehands draagjassen. Dat alles bij elkaar maakt het voor mij die 300 euro meer dan waard.

Write A Comment