Wil je meer zelfvertrouwen?

Iedereen heeft in bepaalde situaties wel eens weinig zelfvertrouwen, maar soms loopt dit zo uit de hand dat mensen zichzelf tegenwerken. Maar ook als je geen zelfvertrouwen hebt, zijn er een paar praktische tips om niet alleen meer zelfvertrouwen uit te stralen, maar je ook echt zelfverzekerder te voelen. In dit artikel leer je een paar praktische tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

1. Kleed je netjes voor meer zelfvertrouwen

Je zult merken dat je je beter zult voelen als je er goed uit ziet en mensen reageren ook anders op iemand die netjes gekleed is. Je hoeft niet per se dure kleding te dragen, het gaat er meer om dat je merkbaar wat aandacht hebt besteed aan je uiterlijk in plaats van jezelf laat verslonzen. Dat straalt uit dat je jezelf respecteert. Weet je niet zo goed wat bij je past, vraag dan om advies of meet jezelf een make-over aan.

2. Let op je houding voor meer zelfvertrouwen

Als je een goede houding hebt, voel je je niet alleen direct beter, je zult ook onbewust meer zelfvertrouwen uitstralen bij anderen. Rechte rug, geen afhangende schouders, kin lichtjes naar beneden. Je uiterlijke handelingen en houding hebben ook een directe invloed op hoe je je innerlijk voelt. Dit doet me een beetje denken aan dat in veel tempels of kerken mensen bij binnenkomst eerbetuigingen brengen door te knielen of zich uit te strekken, als teken van nederigheid. “Maar ik voel me helemaal niet nederig”, zei ik een keer. “Maakt niet uit,” zei degene die me rondwees, “de uiterlijke handeling werkt door op je innerlijke. Ook als je je niet nederig voelt, is het juist een manier om nederiger te worden.”

3. Glimlach en straal voor meer zelfvertrouwen

Glimlachen is aanstekelijk en je komt er gelukkig en zelfverzekerd door over. Mensen reageren dan ook positief op een glimlach. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen vriendelijker klinken aan de telefoon als ze glimlachen. En ook hier geldt weer dat je je vaak lekkerder in je vel voelt door te lachen, zelfs als je even een dip hebt!

4. Verander je innerlijke dialoog voor meer zelfvertrouwen

Vaak halen we onszelf de hele dag naar beneden. ‘Dit lukt me nooit’, ‘Ik ben ook altijd zo…’ enzovoorts. Identificeer je negatieve innerlijke dialoog en vervang deze door een positieve dialoog, bijvoorbeeld door middel van positief denken en positieve affirmaties, zoals “Ik heb het vermogen in om een oplossing voor dit probleem te bedenken.”

5. Omring jezelf met positieve mensen, zelfverzekerde mensen

De mensen met wie je omgaat hebben wel degelijk invloed op je, of je je hier nu van bewust bent of niet. Hoe meer je omgaat met zelfverzekerde mensen, hoe zelfverzekerder je zelf zult worden. Ze zullen een positieve invloed op je hebben.

6. Aanvaard complimentjes en wees gul met complimentjes aan anderen

Het niet kunnen aanvaarden van complimentjes is een klassiek symptoom van iemand die geen zelfvertrouwen heeft. Sommige mensen zijn ook bang om complimentjes te aanvaarden. Zie je talenten en positieve eigenschappen als een geschenk van het Goddelijke dat je kunt gebruiken om anderen te dienen, dan blijf je nederig en kun je alsnog vol zelfvertrouwen een positieve boodschap aanvaarden.

7. Wees je bewust van wat je allemaal toelaat in je geest

We worden in de media constant gebombardeerd met gemanipuleerde, onhaalbare schoonheidsidealen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Probeer minder tv te kijken en doe iets nuttigs. Lees een boek, leer iets nieuws, sport. Zo kun je de negatieve invloeden door positieve vervangen en je zelfvertrouwen vegroten.

8. Hou je prestaties bij voor meer zelfvertrouwen

Maak een lijstje met wat je wilt bereiken. Dat kan een 2do-lijstje zijn voor die dag of juist voor de lange termijn. Het is leuk om je prestaties af te vinken. Maar hou het lijstje wel realistisch en neem niet teveel hooi op je vork. Maak ook bijvoorbeeld aan het einde van de week een lijstje met de dingen die je allemaal hebt gedaan. Vaak doe je meer dan je denkt, en als je eenmaal ziet dat je veel hebt gedaan, zal dat je zelfvertrouwen een boost geven.

9. Doe wat je leuk vindt en ontdek wat je doel in het leven is

Als je een doel in je leven hebt, zul je je sterker voelen en je niet snel van je stuk laten brengen door de meningen van anderen of tegenslagen. Geef zelf sturing aan je leven en wees geen slachtoffer van je eigen leven.

10. Aanvaard je fouten voor meer zelfvertrouwen

Iedereen maakt wel eens foutjes, en sommigen wel eens vaak. Zie je fouten niet als fouten, maar als ervaringen waar je van kunt leren. Vergeef jezelf voor je fouten en laat het verleden los. Wat is gebeurd, is gebeurd. Het kan niet worden teruggedraaid. Aanvaard het, lach gewoon om je onvolmaaktheden en begin opnieuw. Alleen het Nu bestaat, en in dat nu kun je je ware jij ontdekken onder de laag onzekerheden en opleggingen, de jij die wel zelfvertrouwen heeft.

Tip: Meer lezen? Probeer dan eens de e-cursus Sociaal Zelfvertrouwen van sociaal psycholoog Simon Zomerdijk.

Foto: Keylsey.

Write A Comment