Heb je je wel eens afgevraagd waarom het in veel tradities gebruikelijk is om neer te buigen? Omdat het ons nederig maakt. Het idee is dat je nederig wordt, door een nederige handeling te doen. Je gedachten volgen je uiterlijke handelingen, zelfs als je je op dat moment misschien helemaal niet nederig voelt.

En door je languit op de grond te werpen ga je bovendien een verbintenis aan met de aarde en je omgeving. Het is een moment om weer in het nu te komen en jezelf te herinneren aan je ware aard als spirituele ziel. Het is dus een manier om jezelf te gronden.

Maar natuurlijk kun je je niet overal en altijd languit op de grond werpen. Dus hier zijn een paar andere praktische manieren om je te gronden:

Ga op de grond zitten

De meeste mensen zijn tegenwoordig gewend om op stoelen of banken te zitten, en niet op de grond. Maar probeer toch eens af en toe op de grond te zitten. Het is een eenvoudige manier om in contact te komen met de aarde. Ga eens in het gras zitten in plaats van op een bankje als je naar het park gaat. Of experimenteer thuis door eens op de grond te zitten in plaats van op een stoel. Als je lichaam het toelaat, mediteer dan ook zittend op de grond.

Tuinier

Heb je een tuin of een bloembak, zaai dan wat zaadjes. Kijk hoe ze omhoog komen en opengaan. Werk met je blote handen in de aarde. Zo heb je pas echt direct contact!

Loop blootsvoets

Wanneer heb je voor het laatst op blote voeten gelopen? Probeer het eens en voel de temperatuur, de grond onder je voeten, de sensaties op je huid… Dauwtrappen staat niet voor niets als gezond bekend.

Ga lekker zwemmen

Ook zwemmen heeft een grondend effect. En dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat het overgrote deel van de aardbol met water bedekt is.

Als je zwemt, het liefst in natuurwater, dan heb je ook direct intiem contact met de aarde.

Maar of je nu mediteert, tuiniert, neerbuigt of zwemt, het belangrijkste is dat je je overgeeft aan de activiteit, met heel je lichaam en ziel.

Wees in het nu en voel je ware aard als spirituele ziel. Dan ben je eigenlijk altijd gegrond, wat je ook doet.

Foto door W J (Bill) Harrison.

Write A Comment