Bron foto goede voornemens: Marwa Morgan

Herken je dit? Vol enthousiasme en goede hoop stel je je goede voornemens op (meestal natuurlijk rond de jaarwisseling), maar na een paar dagen, paar weken of paar maanden verval je weer in je oude patronen…

Misschien ben je zelfs zo gefrustreerd geraakt dat je niet eens aan goede voornemens bent begonnen. Want wat heeft het voor nut als je nu al weet dat je ze toch niet volhoudt?

Maar er is hoop! Met deze tips hou je je goede voornemens voor 2014 wél goed vol!

1. Beperk je aantal goede voornemens

Volgens productiviteitexperts kunnen de meeste mensen zich niet op meer dan 5 tot 7 goede voornemens tegelijk volhouden. Concentreer je energie liever op een paar kernvoornemens. Zo hou je je focus scherp.

2. Schrijf je goede voornemens op

Door je goede voornemens op papier te zetten, hou je ze makkelijker op. Het is dan alsof je een seintje geeft aan je hersenen dat dit ‘echt heel belangrijk’ is. Maak er een mooi contract van, onderteken het en plak je lijstje boven je bureau of op de koelkast.

3. Deel je goede voornemens

Vertel je vrienden, familieleden, Twitter followers of Facebook-vrienden wat je van plan bent (en waarom). Geef af en toe statusupdates. Misschien vind je ook wel mensen met dezelfde goede voornemens en kun je elkaar steunen of elkaar eraan herinneren.

4. Heb geduld en accepteer dat het niet altijd even makkelijk is

Vaak duurt het even voor je de voordelen van je goede voornemens ziet. Als je bijvoorbeeld probeert te stoppen met roken of af te vallen, dan zul je in het begin wat lichamelijk ongemak ervaren en erg veel trek hebben. Accepteer dat het nu eenmaal niet altijd even makkelijk zal zijn. Wil je je gewoontes blijvend veranderen, dan zul je nu eenmaal even door de zure appel heen moeten bijten.

5. Vervang slechte door goede gewoontes

Mensen die stoppen met roken gaan vaak meer eten om de trek in een sigaret te compenseren. Mensen die beginnen met afvallen grijpen vaker naar frisdrank om toch een suikerkick te krijgen. De geest houdt er nu eenmaal niet van om te lijden, dus onbewust ga je op zoek naar vreugde. Maar als je je hier niet bewust van bent, kun je dus ook toevlucht zoeken in dingen die eigenlijk ook niet goed voor je zijn. Kies daarom bewust voor positieve vervangende gewoontes. Hou je van snacken, kies dan voor gezonde, caloriearme snacks. Heb je vooral trek in een sigaret wanneer je gestrest bent, zorg dan voor meer ontspanning in je leven. Slaap voldoende, mediteer, neem een lekkere warme douche, ga sporten! Ben je kritisch van geest? Probeer dan bewust het goede in mensen op te zoeken en complimenteer ze erop. Het goede gevoel dat je van deze positieve vervangingen krijgt, zorgt ervoor dat je het makkelijker volhoudt.

6. Sta weer op als je valt

Als je een moment van zwakte hebt, geef dan niet op. Vaak hebben we een ‘alles of niets’-mentaliteit. ‘Die tweede sigaret kan ook wel, ik heb mijn gelofte nu toch al gebroken.’ Vaak is dit een manier van ons ego om onze fouten goed te praten en onze trots te beschermen. Maar het is niet erg om fouten te maken. Analyseer waarom het je niet is gelukt en leer ervan. Als je valt, blijf dan niet in de greppel liggen jammeren, maar sta gewoon op en ga verder.

7. Beloon jezelf

Beloon jezelf voor het volhouden. Zo blijf je focussen op het positieve. Bedenk nu alvast hoe en wanneer je jezelf gaat belonen. Bijvoorbeeld een nieuwe cd na een maand, een filmavondje na de tweede maand, een dagje uit na een half jaar. Het hoeft niet groots of duur te zijn, als het maar iets is wat je echt leuk vindt. Betrek anderen ook erbij. Misschien wil je partner je wel een ontspannende massage geven of een lekkere maaltijd voor je koken als beloning.

Succes!

Write A Comment