Onthechting is essentieel op het pad naar innerlijke vervulling, maar wordt vaak verward met afwijzing. We denken vaak dat we dingen die ons werelds plezier geven moeten opgeven om onthechting te kunnen ervaren, maar gehechtheid is niet hetzelfde als bezitten. Je kunt bezittingen hebben zonder gehecht te zijn, net zoals je in een grot kunt leven zonder ook maar iets te hebben en toch nog gehecht kunt zijn!

Het gaat erom dat je je behoeftigheid opgeeft, de angst om te verliezen; het gaat erom dat we vervulling in onszelf vinden, zodat we niet meer afhankelijk zijn van de dingen of mensen om ons heen om ons voldoening te geven. Wanneer je dit punt bereikt, dan kun je volledig genieten van de dingen die je hebt, maar zonder de angst ze te verliezen.

Waar ben jij aan gehecht? We zijn allemaal wel gehecht aan iets. Misschien zijn we gehecht aan onze kinderen, onze partners, onze materiële bezittingen, onze banen. Of misschien is het iets subtielers: ons imago, onze ideeën, ons geloof en onze overtuigingen. Als je jezelf er ooit op betrapt dat je je probeert vast te houden aan een positie of een idee verdedigt, dan kun je er zeker van zijn dat je gehecht bent.

De eerste stap in het proces om los te laten, is om je gewoon bewust te worden van waar je gehecht aan bent. Wanneer je je bewust bent van een gehechtheid, kun je de behoefte die daar onder schuilt identificeren, evenals de angst die iedere keer weer geactiveerd wordt wanneer je gehechtheid op een of andere manier bedreigd wordt. Wanneer dit gebeurt, keer dan naar binnen, en sta jezelf toe om de angst of bezorgdheid te voelen. Door deze emotie te voelen, zul je een eerste stap zetten om de leegheid te helen die je ertoe drijft om externe vervulling te zoeken.

We denken vaak dat de dingen om ons heen ons geluk geven, maar wanneer we de gehechtheid loslaten, ontdekken we de grenzeloze vreugde die in ons ligt. Deze innerlijke ervaring van volheid, of liefdebewustzijn, brengt ware vrijheid met zich mee, omdat we dan niet langer afhankelijk zijn van datgene wat altijd verandert om ons compleet te voelen.

Write A Comment