Iedereen heeft verlangens. Hoe moeten we daar dan mee omgaan wanneer we ons op het spirituele pad begeven?
Veel spirituele tradities zien verlangen als iets negatiefs, iets wat overwonnen moet worden om realisatie te kunnen ervaren.

Maar andere zienswijzen, zoals die van positief denken, zien de vervulling van verlangen juist als het doel van ons spirituele werk.

Ik persoonlijk heb een andere aanpak: omarm je verlangen, zodat je er doorheen kunt zien.

Wanneer we een verlangen ontkennen, wordt het sterker. We weten allemaal waar we meteen aan denken wanneer iemand zegt dat we niet aan een roze olifant mogen denken. Maar het is ook zo dat als we innerlijke vervulling willen ervaren, we moeten leren om de grillen van de geest te overstijgen, want de geest fluctueert constant in een oneindige cyclus van ups en downs, succes en teleurstelling.

Spirituele realisatie is het sterkste verlangen van het hart. Net zoals een volwassene niet meer geinteresseerd is in de speeltjes die een peuter fascinerend vindt, zo laat de smaak van wat ik ‘liefdesbewustzijn’ noem ook alle andere verlangens verbleken. Bevrijding komt niet door verlangen te ontkennen, maar door je zuiverste, meest ware verlangen te ontdekken. Dan zullen de obsessie en behoeftigheid rondom externe bevrediging vanzelf hun macht verliezen.

De wereld waarin we leven is bedoeld om haar lief te hebben. Ze is ontworpen om haar ten volle te ervaren, elk in onze eigen unieke en volmaakte beleving. Laten we het leven vieren, onze dromen en aspiraties verkennen en tegelijkertijd een innerlijke ervaring cultiveren die ons daaraan voorbij brengt. Laten we stabiliteit en zelfaanvaarding ontwikkelen van waaruit we de magie van het bestaan kunnen zien ontvouwen.

Dat is het pad van tantra. Tantra is om elk aspect te aanvaarden en omarmen, zonder iets te ontkennen. Het is het pad van onvoorwaardelijke liefde, want als we niet van onszelf kunnen houden zoals we zijn, met onze verlangens en dromen, onze liefde en haat, dan leggen we onszelf nog altijd beperkingen op.
Onze verlangens worden beinvloed door de herinneringen die liggen opgeslagen in ons onderbewustzijn. Ze zijn niet rationeel, dus we kunnen ze ook niet met rationele gedachten verwijderen. Elke poging om je uit verlangen te intellectualiseren zal uiteindelijk in ontkenning eindigen.

Zelfs als je op intellectueel niveau iets wilt loslaten, dan zal het ondersteuningssysteem van je persoonlijke matrix dit vanuit een dieper niveau overschrijven. Maar liefdesbewustzijn is veel krachtiger dan de onderbewuste programmeringen. Door de vibratie van liefde te versterken, door die ervaring te voeden, begint het licht van ons bewustzijn feller te branden en vervagen de schaduwen van onze obsessies, angsten en gehechtheden. We blijven steeds weer, stapje voor stapje, ons bewustzijn verhogen, tot de vibratie uiteindelijk sterker is dan de programmering. Dan is de situatie omgekeerd. Het intellect is niet langer de baas: het wordt een dienaar van bewustzijn, een hulpmiddel voor die ervaring van liefde en vertrouwen om met de wereld uit te wisselen.

Omarm je verlangens. Omarm jezelf. Omarm je wrok, je angst en je onzekerheid. En doorzie ze dan. Ontdek het wonder van bewustzijn en laat dat je doel zijn.

Write A Comment