De kracht van het nu van Eckhart Tolle is – mede dankzij de aandacht van Oprah Winfrey – inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste spirituele boeken. En dat is ook niet verwonderlijk, want het boek heeft door zijn simpele, heldere taalgebruik en praktische voorbeelden het vermogen een breed publiek aan te spreken. De boodschap van het boek is duidelijk: we kunnen gelukkig(er) worden door ons simpelweg meer bewust te zijn van het Nu.

Tolle beschrijft heel duidelijk hoe onszelf kunnen bevrijden van pijn en lijden door volledig aanwezig te zijn in het nu. Dat klinkt simpel en dat is het ook. Het enige probleem is dat we de situatie vaak moeilijker maken dan hij is. Of liever: onze geest maakt het moeilijk. Volgens Tolle is de denkende geest het grootste obstakel voor verlichting en geluk. De geest leeft continu in in de toekomst of het verleden en het nu, het enige moment dat eigenlijk is, gaat steeds aan ons voorbij.

Daarom is het boek ook opgezet als een soort gesprek tussen Tolle en de geest. De geest komt met allerlei fantastische argumenten, en Tolle weerlegt deze stuk voor stuk. Deze techniek, waarbij de geest bijna als een extern levend wezen wordt beschreven, wordt door veel spiritueel leraren gebruikt. In het begin kan dit misschien vreemd overkomen als je dit niet gewend bent, zeker omdat we ons in het Westen vaak juist met onze gedachten identificeren. Maar Tolle is het daar niet mee eens: je bent je gedachten niet.

De geest, volgens Tolle, is juist een instrument, een heel handig instrument, dat ons kan helpen om de dagelijkse aspecten van het leven om te gaan. Ook erkent hij dat het belangrijk is om van het verleden te leren en een duidelijk. Maar wanneer het verstand niet nodig is, mag het van Tolle – net als andere instrumenten – weer terug in de kast. Dus eigenlijk niet het verstand zelf, maar onze misidentifactie ermee het probleem.

Tolle geeft advies over hoe we in het nu kunnen leven en de negatieve gewoonten van de geest kunnen doorbreken. Een van zijn technieken is om onze gedachten en emoties te observeren, zonder erin mee te gaan of erover te oordelen (positief of negatief). Dan kunnen we leren over te geven, zodat we ons niet langer verzetten tegen het verleden of de toekomst en het huidige moment volledig aanvaarden.

Maar hij maakt wel duidelijk dat dit niet betekent dat we zomaar elke onprettige of gevaarlijke situatie moeten aanvaarden. Tolle moedigt de lezer aan om stil te staan bij de realiteit van de situatie, en daar zonder innerlijk oordeel naar te handelen. Tolle legt uit dat rampen, ziekten en levensbedreigende situaties unieke kansen bieden voor overgave en spirituele ontwaking.

Het mooie van dit boek is dat Tolle het idee van verlichting heel dichtbij brengt. Je kunt al snel het idee krijgen dat verlichting iets ver buiten ons bereik is, iets wat we met een beetje geluk over een leventje over honderd kunnen bereiken. Of juist dat verlichting een soort innerlijke spektakelshow is. Tolle is het levende voorbeeld dat het veel simpeler is. We hoeven geen honderden boeken te lezen of te wachten tot ‘het grote moment’ eindelijk gebeurt. Het grote moment is NU. En waarschijnlijk heb je al glimpsen van die staat kunnen opvangen en heb je momenten gehad dat je volledig in het nu aanwezig was, bijvoorbeeld tijdens het mediteren. Als je dit boek leest en de technieken van Tolle toepast, zul je merken dat je zulke ervaringen steeds vaker zult hebben. Maar wacht er niet op. Leef nu al in het nu!


De kracht van het Nu
Eckhart Tolle

Write A Comment