Heb je een goede smoes nodig om lekker zonder schuldgevoel te genieten van chocolade? Gelukkig kan chocolade ook goed en gezond voor je zijn!

Foto: cacaobonen chocolade gezond – EverJean.

1. Chocolade is rijk aan antioxidanten

Onbewerkte chocolade is rijk aan verschillende soorten antioxidanten en bestaat voor maar liefst 10% uit gezonde flavanoïden. De ORAC-waarde (het vermogen om vrije radicalen op te vangen) van pure chocolade is dan ook een indrukwekkende 13.120 en rauwe, onverhitte chocolade heeft zelfs een ORAC-waarde van 28.000!

Dus zelfs een klein blokje rauwe chocolade van 10 gram heeft alsnog een hogere waarde dan een bakje bosbessen (2600) of een sinaasappel (1500). De antioxidanten in chocolade helpen je lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Een mooie aanvulling op je dagelijkse twee ons groenten en twee stuks fruit dus!

(Laat melkchocolade maar liever staan. Melk vermindert de antioxidantwerking en bovendien zit melkchocolade vaak boordevol suiker.)

2. Chocolade is een feel good-drug

Chocolade bevat verschillende stofjes die een oppeppend en oppeurend effect hebben, zoals:

Tryptofaan: Een aminozuur dat nodig is voor de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die een positief effect heeft op je emoties, eetlust, slaap en de pijnervaring.

Anandamide: Een woord dat afgeleid is van het Sanskriet ‘ananda’ of gelukzaligheid. Deze stof lijkt erg op THC uit marihuana. Beide stoffen stimuleren de vrijlating van dopamine in de hersenen en als klap op de vuurpijl bevat chocolade ook nog ondersteunende stofjes die de reguliere afbraak van anandamide vertragen.

Phenylethylamine: Dit wordt ook wel de ‘chocolade-amfetamine’ genoemd en zorgt ervoor dat je stemming verbetert, je je minder depressief voelt en je alerter en opgewekt voelt. Ook verhoogt het je hartslag, net als wanneer je verliefd bent, waardoor het ook wel de ‘liefdesdrug’ wordt genoemd.

Theobromine: Deze stof beïnvloedt het zenuwstelsel en geeft zowel lichaam als geest een ontspannen gevoel. Tegelijkertijd heeft het een licht stimulerend effect dat vergelijkbaar is met cafeïne.

Chocolade geeft je dus meer energie, vermindert stress en verbetert je stemming. Kortom: je voelt je er goed door!

3. Chocolade helpt je afvallen

Ja, het staat er echt: chocolade – die beruchte dikmaker – helpt je met afvallen! De truc hier is om elke ochtend een klein blokje pure (liefst rauwe) chocolade te eten.

Dankzij de bovengenoemde stofjes vermindert dat je eetlust en voel je je lekkerder in je vel en chocolade bevat ook nog eens vezels en gezonde vetten.

Bovendien heb je dan meteen je chocoladefix voor die dag al gehad. Door zo gecontroleerd en gematigd te genieten hoef je minder geestelijke inspanning te leveren om jezelf de rest van de dag te beheersen.

Kortom: elke dag een klein stukje chocolade is goed voor je en erg lekker! Eet niet meer chocolade, maar vaker.

Probeer eens dit recept voor avocado-chocolademousse. Bijzonder lekker én gezond!

Bronnen: 1, 2.

Write A Comment