Fotocredit: Julle https://www.flickr.com/photos/
23370518@N05/2339014762/Het was voor ons allebei zalig. We hebben wel drie kwartier samen gebadderd. Beetje spelen met speeltjes, beetje spetteren, beetje drinken aan de borst… We genoten van het water en elkaars aanwezigheid. Zelf was ik ook helemaal ontspannen. Ze streelt mijn arm vaak tijdens het drinken en nu voelde het als de beste massage ooit! Nila was bovendien zo lekker moe en doezelig van het gebadder dat ze haar gebruikelijke avonddutje vastbreidde aan haar nachtslaap en 12 uur aan een stuk sliep. Normaal slaapt ze nog geen 11 uur per dag totaal, inclusief dutjes overdag, dus ik was helemaal in mijn nopjes. Zo samen badderen was voor herhaling vatbaar!

Enthousiast liet ik de volgende dag het bad weer vollopen. We bleven weer heel lang in bad en ik probeerde zo goed mogelijk de handelingen van de vorige dag na te bootsen. Maar er ontbrak iets… Ik was helemaal niet ontspannen. In plaats van te genieten en het moment te nemen zoals het was, zweefde mijn geest tussen verleden en toekomst. Het verleden van de fijne herinnering van de vorige keer, en de toekomst om het resultaat daarvan weer te bereiken en haar goed en diep laten slapen, zodat ik eindelijk weer eens wat zou kunnen werken. Het badderen was geen activiteit op zich meer, maar een middel om een bepaald doel, een bepaalde uitkomst te bereiken. 

En je raadt het al, dat pakte niet goed uit. Nila was gelukkig wel heel ontspannen. Zo ontspannen zelfs dat ze al drinkend in bad in slaap viel! Ze sloeg haar avonddutje weer over en sliep ook weer heel lang, maar nu juist heel licht. Iedere keer dat ik probeerde weg te glippen om ook maar even te plassen, was het huilen geblazen. Laat staan dat ik even achter de laptop kon zitten werken zoals ik had gehoopt… Dus ik had mijn gehoopte resultaat niet behaald en ook nog eens een mooi moment aan me voorbij laten gaan door niet goed aanwezig te zijn.

Vandaag was mijn herkansing. We gingen weer in bad, maar ik liet mijn gehechtheid aan een bepaalde uitkomst los. Ik zette mijn favoriet cd op (Dasi: Prayers by Women van Karnamrita) en probeerde heel bewust weer aanwezig te zijn met Nila en te genieten. Niet om een doel te bereiken maar als doel op zich. Gewoon aanwezig in het moment. 

Doe je wat je moet doen zonder je druk te maken om de uitkomst. Door je plicht te doen zonder gehecht te zijn aan het resultaat, bereik je het Allerhoogste.”
– Bhagavad Gita, 3.19

Write A Comment