Van draagdoek toch maar naar draagzak

Mijn dochter Nila wil niet graag neergelegd worden. Omdat je soms toch echt je handen vrij moet hebben om te koken, het huishouden te doen, of gewoon even naar de wc te gaan, leek een draagdoek me ideaal.

Mijn eerste poging met een draagdoek was een groot succes. Met een tweedehands geweven draagdoek van mijn schoonnichtje en een paar YouTube-filmpjes slaagde ik erin mijn toen drie weken oude dochter redelijk in de doek te knopen. Ze viel in slaap en mama kon drie uur lang van alles in het huis doen. Heerlijk!

Maar de volgende dag had mevrouw er geen zin meer in. En ook de dag erna niet… Ik probeerde allerlei tips van mede-dragers. Beentjes erin of eruit? Strakker, losser? Het hielp niet. Een vriendin bracht haar oude rekbare draagdoeken en ringsling mee in de hoop dat die beter zouden gaan, maar Nila vond het nog steeds niet leuk.

Los van mijn gebrekkige knoop-skills, leek Nila de beperking in haar bewegingsvrijheid niet fijn te vinden. Het werd haar ook snel te warm in de draagdoek.

Ik boekte een draagconsult en legde de situatie uit. Nila was inmiddels alweer acht weken oud. De moed zonk me helaas wel een beetje in de schoenen toen de draagdoekconsulente vertelde dat zelfs haar eigen kind de draagdoek vaak niet fijn vindt en ze altijd moet blijven wiebelen om haar zoon stil te houden. Sommige kinderen zijn nu eenmaal zo. Mijn wilde fantasieën over een kind dat heerlijk in de doek ligt te slapen terwijl mama artikelen typt achter de laptop nadat ze het hele huishouden van kant heeft, liet ik maar weer los.

Ik leerde tijdens het consult natuurlijk wel veel beter knopen en kocht een speciale zomerdoek, en na kort geprotesteer leek Nila dan toch de situatie te accepteren. Ze viel in slaap in de doek en dolblij ging ik weer naar huis met een heerlijk snurkende baby.

Maar thuis ging het weer moeilijk en hield ze het niet langer dan een kwartiertje vol. Op pad nam ik zowel de kinderwagen als de doek mee. De doek kwam dan als verlossing wanneer ze de kinderwagen zat was en dan konden weer even verder en kreeg de draagdoek een positieve associatie.

Zo modderden we wat verder en het ging eigenlijk redelijk goed! Meestal was ze het zo’n drie kwartier wel weer zat, soms ook eerder, maar ik kon wat vaker de deur uit zonder teveel te stressen. Zeker naarmate ze ouder wordt, begint ze meer afwisseling te verlangen. Ze wil avonturen beleven en de hele wereld zien! En het liefst vanuit mama’s veilige armen!

Maar… Inmiddels was ze alweer vijf maanden en behoorlijk mollig. Het dragen werd helaas steeds zwaarder en mijn arme door RSI gekwelde nek en schouders begonnen het steeds minder te trekken. Rugdragen hebben we ook even geprobeerd maar dat deed helaas ook snel pijn.

Op de website van dehechteband.nl zag ik het Easy Rider heupzitje. Een soort opgevulde heuptas waarmee je je kind makkelijker op je heup kan dragen om je armen en rug te ontlasten (al moet je het kind wel nog vasthouden). Met zestig euro behoorlijk aan de prijs maar het leek me heerlijk voor in huis tijdens het huishouden. Ik begon me af te vragen of je dat heupzitje niet kon combineren met de draagdoek voor stabiliteit zodat je toch je armen vrij hebt.

Al willekeurig googelend kwam ik zo op de website van MiaMily.com terecht, een succesvol Kickstarter project. Ik belandde meteen op de pagina met laaiend enthousiaste YouTube-reviews van hun Hipster draagzak en het leek het antwoord op mijn verlangens: een heupstoeltje dat de schouders ontlast, gecombineerd met een draagzak zodat je je kind op maar liefst 9 verschillende manieren kunt dragen met één draagzak. Normaal ben ik dagenlang bezig met kijken en vergelijken, twijfelen en uitstellen, maar nu kocht ik het product meteen!

Een week later had ik hem in huis en kon ik hem testen. En ik ben er super blij mee!

Ergonomisch

Bij deze draagzak zit je kind op het brede heupstoeltje in plaats van te hangen. Het is dus net zo ergonomisch als een kind op je schoot of arm hebben, maar je bent wel een stuk mobieler!

Ook voor de drager zelf is dit product ergonomisch. De last wordt voornamelijk op je heupen gedragen, waardoor je rug, nek en schouders worden ontzien. Dat maakt het product alleen niet geschikt voor vrouwen die nog bekkenklachten hebben na de bevalling en het lijkt me ook geen handige aankoop als je op korte termijn weer zwanger wilt worden.

Ik hou het dragen nu een stuk langer vol. Normaal begonnen mijn schouders binnen een half uurtje al flink te zeuren, maar met de Hipster hou ik het echt zowat de hele dag vol, zelfs nu dochterlief 7 maanden is en 9 kilo weegt.

Meer bewegingsvrijheid en minder warm

Nila heeft dankzij de Hipster meer bewegingsvrijheid met haar armpjes en beentjes, dus ze voelt zich minder beperkt. De extra bewegingsvrijheid zorgt er ook voor dat ze het minder snel te heet heeft. De draagzak kwam pas binnen toen het mooie weer voorbij was, maar deze lijkt me heel fijn in de zomer. Het voorpandje kun je er ook nog eens af halen, zodat je alleen luchtig mesh-materiaal overhoudt.

Veel draagopties en makkelijk aan te doen

Je kunt je kindje op negen verschillende manieren dragen en dat is ontzettend fijn!

Voor thuis gebruik ik graag het heupzitje los voor ritjes tussendoor. Dan moet je je kind nog wel met een arm vasthouden, maar het ontlast je arm wel enorm en je hoeft je heup niet in een kromming te duwen. Trappen lopen met de baby op de heup gaat zo een stuk eenvoudiger en je kunt ook even rustig zitten zonder de baby van positie te moeten veranderen.

Ook in de zomer lijkt dat me ideaal wanneer het erg warm en plakkerig is, en al helemaal wanneer ze de leeftijd bereikt dat ze al veel zelf wil lopen maar nog wel veel draagpauzes nodig heeft.

En ook mensen met grotere maten kunnen deze draagzak comfortabel gebruiken dankzij de extender die je eenvoudig aan kunt klikken.

De tiende draagoptie: staan!Nila is verslaafd aan staan, en als ik haar goed vasthoud met beide handen kan ze ook stevig op het heupzitje staan. Dat heeft al veel plezier (en nieuwsgierige blikken) opgeleverd!

Afhankelijk van wat ik moet doen, kan ik het bovenstukje eenvoudig los- of vastritsen. Stofzuigen en dweilen vindt ze nu geweldig en dan kijkt ze graag vooruit. Om te koken draag ik haar op mijn heup. Voor langere klusjes of dingen waarbij ik geen handjes in de buurt mag hebben, draag ik haar op mijn rug. Nu ze wat ouder wordt en goed kan zitten, kan ze zichzelf steeds beter alleen vermaken met wat speeltjes, maar soms hebben we nog steeds van die dagen, zoals nu haar boventandjes doorkomen…

Veilig vooruit kijken in de draagzak

Het allerfijnste is wel dat je baby hierin ook veilig vooruit kan kijken. Dat wordt door veel draagconsulentes afgeraden omdat het kan leiden tot een overdaad aan indrukken en vooral omdat de houding dan niet echt ergonomisch is, wat zou kunnen bijdragen aan heupproblemen.

Maar dankzij het heupzitje is vooruit dragen met de MiaMily Hipster net zo veilig en ergonomisch als wanneer je de baby vooruit laat kijken op je schoot, heup of arm.

“OMG – stofzuigen is zo leuk!!” – NilaEn ik merk toch dat Nila het geweldig vindt om meer te kunnen zien. Stofzuigen en dweilen vindt ze nu prachtig! Ze zit niet meer à la The Exorcist steeds met dat nekje heen en weer te gaan en proberen achteruit te kijken. Ik merk wel wanneer het haar teveel wordt of ze even wil rusten en dan draai ik haar weer om.

Dat vooruitdragen is ook waarom ik de MiaMily verkoos boven de ErgoBaby 360. Die lijkt in veel opzichten hetzelfde omdat je kindje ook vooruit kan kijken en het gewicht op de heupen wordt verdeeld. Het zitje van de ErgoBaby is echter heel anders, waardoor je maar tot 12 maanden veilig kunt laten vooruit kijken. Daarna moet je kind weer naar binnen kijken of op je rug. Dat vond ik te beperkend. Nu ik weet hoe heerlijk ze het vindt, wil ik haar dat niet weer hoeven te ontnemen, dus ik ben blij dat ik voor de MiaMily Hipster heb gekozen.

Materiaal en uiterlijk

Tja, hij is niet zo sierlijk als een mooie fleurige draagdoek. De stof is van dat harde rugtasstof. Aan de andere kant is dat wel weer makkelijker af te wassen bij ongelukjes. Dit materiaal is zo schoon onder de kraan en drooggeveegd.

Hij is ook best bombastisch. Dit vouw je niet zomaar even op in je handtas voor erbij. Gelukkig krijg je wel een kekke bijbehorende tas om hem op te bergen en mee te nemen.

Mijn man vindt een draagdoek maar niks (sommige mannen snappen gewoon nog steeds niet dat een zorgzame papa die zijn kleintje met liefde in een bloemetjesdoek draagt er echt woest geil uitziet). Een draagzak met dit soort materiaal vindt hij wat stoerder. Het is dus vooral een kwestie van smaak.

Stevig is de Miamily Hipster draagzak zeker! Ziggy, onze Mechelse herder, heeft hem al een paar keer te pakken gekregen toen ik hem liet rondslingeren, maar los van wat moddervlekken, zijn daar geen sporen van te zien.

Eenvoudig in gebruik en geen leercurve

Lekker wandelen met de draagzak in de herfstzonJe klikt hem zo aan en uit, het is nog geen halve minuut werk. Dat is heel fijn en laagdrempelig om hem aan te doen. Ik merk dat ik hem hierdoor heel vaak gebruik, ook in huis.

De MiaMily Hipster heeft bovendien nagenoeg geen leercurve, dus voor moeders die wel willen dragen, maar het knopen niet onder de knie krijgen of het eng vinden, is hij ideaal.

Oh, en door hem gewoon wat losser te laten zakken kun je er ook gewoon borstvoeding in geven! Zelfs tijdens het wandelen!

Nog even alle voor- en nadelen op een rij:

 • Ergonomisch voor baby en drager
 • Veel bewegingsvrijheid voor de baby
 • Minder heet voor de baby
 • Veilig vooruit kijken!
 • Veel draagopties in 1 product
 • Geen leercurve, je klikt hem zo aan
 • Lang gebruiksplezier
 • Zeer geschikt voor langdurig dragen en mensen met rug/schouder/nekklachten
 • Veel gratis extra’s zoals sabbeldoekjes, hoofdkapje en opbergtas
 • Past vrijwel iedereen dankzij de Extender
 • Heel fijn voor mensen die een draagdoek te onhandig, tijdrovend of zelfs eng vinden

En de nadelen:

 • Niet geschikt voor mensen met heupproblemen
 • Niet geschikt voor zwangere vrouwen
 • Pas geschikt voor baby’s vanaf 3-4 maanden
 • Je kunt geen twee kinderen tegelijk dragen
 • Uiterlijk is een kwestie van smaak
 • Groot formaat, niet eenvoudig mee te nemen
 • Ritsje van het zitje zit soms op het einde wat los (al zit het wel extra vast met klikdingetjes.

Ik denk dat veel kindjes en ouders veel plezier kunnen beleven aan de Hipster: met name ouders met rug/schouderklachten en kindjes die wel gedragen willen worden, maar de draagdoek niet fijn vinden.

Ik ben dus helemaal fan van de MiaMily Hipster en kan ik hem van harte aanraden. Sinds ik deze draagzak heb, gaat het huishouden me wat makkelijker af en is de drempel om de deur uit te gaan een stuk lager. We gaan er nu vaak op uit en beleven allerlei avonturen samen. Baby blij, mama blij!

Het motto van MiaMily is: changing the world, one baby at a time. En daar geloof ik heilig in. Het leven is zoveel fijner wanneer je gewoon de deur uit kunt gaan of dingen in huis kunt doen met je baby lekker dicht tegen je aan, zonder je druk te maken wanneer ze weer gaat huilen. Dragen is fijn voor zowel moeder als kind.

Omdat ik zo blij ben met de MiaMily Hipster draagzak, mailde ik naar ze om te vragen of ze misschien een draagzak beschikbaar wilden stellen voor een weggeefactie. En dat wilden ze wel!

Wil jij een Hipster draagzak winnen? Laat dan hieronder een berichtje achter! En tag ook gerust een (aanstaande) moeder die deze draagzak fijn zou vinden zodat ze mee kan loten!

Weggeefactie! Like en reageer op dit bericht om kans te maken op de nieuwe unieke draagzak van MiaMily die mijn leven…

Posted by Urban Lotus on Saturday, November 14, 2015

Kun je niet wachten? Bepaalde kleuren van de MiaMily Hipster zijn nu met 30% korting. En met code UrbanLotus20 krijg je 20% korting op de andere draagzakken 🙂 Ga naar de website van MiaMily!

Write A Comment