Inmiddels ben ik twaalf weken zwanger en hoewel de kleine spruit amper groter is dan een druif, houdt hij/zij me nu al wakker! Ik had al eerder geschreven over mijn tips om beter te slapen, maar helaas blijft de baby tegen mijn blaas aandrukken waardoor ik continu ’s nachts wakker word. En bovendien is mijn lichaam natuurlijk hard bezig om een mensje te vormen, dus dat vreet ook veel energie. Maar ondertussen blijft mijn blog vragen om nieuwe artikelen en stapelen de vertaalopdrachten op…
Deze tips helpen me om ondanks mijn vermoeidheid alsnog productief bezig te zijn.
1. Werk effectief (zonder afleidingen)
Wanneer ik moe ben heb ik al snel de neiging om eindeloos te zitten spacen. Ik heb dan niet genoeg energie om echt iets productiefs te doen, maar krijg mezelf ook niet zover om het Word-bestand te openen en te beginnen met vertalen. Dus begin ik de dag met wat nieuwssites, Facebook en humorsites zoals Cracked.com of 9Gag. Even browsen en voor je het weet ben ik 100 plaatjes van schattige beestjes en een paar uur verder, zonder dat ik überhaupt iets nuttigs heb gedaan, terwijl ik toch wel ‘bezig’ ben geweest.
Hoewel het nog steeds een verleiding is, ben ik nu een stuk strenger met mezelf. De tijd dat ik werk, wérk ik ook echt. Een handig hulpmiddel is bijvoorbeeld StayFocusd voor Google Chrome: je kunt spelen met de instellingen door bijvoorbeeld alle websites te blokkeren, of alleen die websites toe te staan die je direct nodig hebt voor je werk of studie.
Een ander handig hulpmiddel is de Pomodorotechniek: je werkt in kleine blokken van 25 minuten en in die tijd werk je ook echt alleen. Omdat het zo’n kort blok is, kun je het makkelijk volhouden. Na die 25 minuten neem je een korte pauze van 5 minuten, en na 4 van zulke blokken neem je een langere pauze van 25 minuten. Traditoneel gebruik je daar een kookwekker voor, maar een interval timer app op je smartphone werkt veel handiger!
2. Rust effectief
Respecteer je lichaam en geest door effectief te rusten wanneer dat nodig is. Het lijkt misschien tegenstrijdig om een dutje te doen wanneer je een strakke deadline hebt, maar een korte powernap van zo’n 15-20 minuten geeft je genoeg energie om er weer even tegenaan te kunnen. Ik zie het als een ‘mentale reboot’: wanneer je geest te vol zit met informatie en programma’s die je niet meer nodig hebt, helpt je om je systeem even opnieuw op te starten, waardoor je vervolgens met een schone lijst productiever kunt werken.
3. Beweeg
Als je moe bent, is lichaamsbeweging waarschijnlijk wel het laatste waar je zin in hebt. En als je je gestrest voelt, voel je je er misschien ook nog eens schuldig over om je tijd te verspillen aan zoiets nutteloos. Maar net als bij powernaps helpt lichaamsbeweging juist enorm om je energieboost te geven. Al is het maar 5 minuten dansen of springen op je favoriete muziek voor je naar je werk gaat of een wandeling tijdens de middagpauze, door je bloed te laten stromen en diep adem te halen zul je je stuk beter voelen.
4. Zoek het daglicht op
Een wandeling tijdens de middagpauze helpt je niet alleen te bewegen en een frisse neus te halen. Ook het daglicht zelf kan je enorm veel energie geven. Onze hersenen zijn er van oorsprong niet voor gemaakt om constant binnen te zitten in het donker of kunstmatig licht. Natuurlijk daglicht helpt je hersenen om beter te functioneren, onder andere omdat het melatonine onderdrukt. Melatonine is heel nuttig om ’s avonds in slaap te komen, zie ook mijn artikel over beter slapen, maar als je in de ochtend of overdag nog teveel melatonine in je systeem hebt, krijg je een duf gevoel. Als je weinig licht ziet overdag, krijgen je hersenen simpelweg niet het signaal binnen dat het dag is en dat ze met energie moeten functioneren. Zelfs als je niet buiten kunt gaan, kan het al enorm helpen om je bureau voor een raam met natuurlijk daglicht te zetten of af en toe uit het raam naar de lucht te kijken. Laat het felle licht minstens 30 seconden je oog vallen en je zult al een verschil merken.
5. Eet gezond
Als je moe bent is het erg verleidelijk om je over te geven aan suiker- en vetrijke snacks, als troost of om je wat beter te voelen. Maar die hebben meestal juist het tegenovergestelde effect. Probeer nu juist extra lief voor je lichaam te zijn. Wanneer je moe bent is je weerstand namelijk meestal ook nog eens lager, en het laatste wat je wil is verkouden of ziek zijn en je extra moe te voelen. Trakteer je lichaam op groene bladgroenten en fruit, bijvoorbeeld in de vorm van een groene smoothie boordevol antioxidanten en vitamine C, zodat je lichaam er weer even tegenaan kan. De energie die hiervan krijgt werk directeur en langduriger dan de energie in een donut, waar je alleen maar een duf gevoel aan overhoudt na een korte suikerhigh.
Eet ook liever kleinere hoeveelheden, verspreid over de dag. Na een grote maaltijd vergt het soms meer energie om deze te verteren dat je er energie van krijgt. Gezonde snacks en kleine maaltijden helpen je een stuk verder.
6. Drink water
Wanneer je erg moe bent zal een flink glas water op lange termijn meer effect hebben dan een kop koffie. De cafeïne in koffie, thee of cola geeft je weliswaar een energieboost, maar meestal wordt dat gevolgd door een enorme domper wanneer het effect uitwerkt. Die domper wordt ook nog vergroot wanneer je er veel suiker in drinkt.
Zuiver water geeft op lange termijn meer energie. Als je uitgedroogd bent, moet je lichaam veel harder werken, waardoor je je extra moe voelt en minder goed kunt concentreren. Zorg er dus voor dat je de hele dag door gehydrateerd blijft en zet bijvoorbeeld een flesje water op je bureau om je eraan te herinneren om voldoende te drinken.
7. Neem een douche
Plens wat water in je gezicht of neem een douche als je daar de tijd en gelegenheid voor hebt. Gebruik het liefst lauwwarm of zelfs koud water voor het ultieme verkwikkende effect. Volgens de ayurvedische leer zorgt een verkwikkende douche voor meer prana, of levensenergie, en zuivert het je aura van opgestapelde negatieve energieën die je een slecht of vermoeid gevoel kunnen geven.
8. Accepteer dat je moe bent
Als je constant baalt dat je moe bent, dan vreet dat enorm veel mentale energie. Haal een paar keer diep adem en accepteer je situatie zoals deze is in plaats van er tegen te vechten. Dit helpt je ontspannen en creëert ruimte in je geest om je, ondanks je vermoeidheid, te concentreren op belangrijke taken.
9. Doe het gewoon
Er is dus geen ander moment dan nu en dit moment is nu eenmaal zelden perfect. Accepteer je situatie en je vermoeidheid en ga gewoon aan de slag. Soms maken we onszelf wijs dat we alleen kunnen werken als we bijvoorbeeld een lang blok ononderbroken tijd, veel inspiratie en energie hebben. Maar in praktijk komt dat zelden voor. Je hebt wel inspiratie maar geen tijd. Je hebt wel tijd maar geen inspiratie (omdat je doodmoe bent). Laat je verwachtingen over je ideale werksituatie los en begin gewoon, met kleine stapjes (zie punt 1 voor de pomodorotechniek) en zie hoever je komt.
10. Zoek naar je innerlijke oorzaak
Is het wel vermoeidheid die je ervan weerhoudt om dingen gedaan te krijgen? Of is er een diepere oorzaak en is je vermoeidheid eigenlijk een soort smoes? Wees eerlijk tegenover jezelf en zoek in jezelf wat de diepere oorzaak is. Misschien krijg je niks gedaan omdat je zoveel te doen hebt dat je niet weet waar je moet beginnen. In dat geval kan het handig zijn om eerst een werkschema voor jezelf te maken voor je aan de slag gaat. Of is er nog een diepere oorzaak? Ben je diep van binnen bijvoorbeeld bang voor het resultaat omdat het misschien niet goed genoeg is en je bang bent voor afwijzing (door je vrienden, collega’s, baas, partner of misschien zelfs je ouders)? Mediteer en werk aan je zelfvertrouwen om meer inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken en eventuele oplossingen!